Index Vakbarát Hírportál

Német külügyminiszter szerint sürgősen gondoskodni kell Alekszej Navalnij orvosi ellátásáról

2021. április 18., vasárnap 21:32

Sürgősen gondoskodni kell Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus megfelelő orvosi ellátásról – mondta a német külügyminiszter egy vasárnap ismertetett nyilatkozatában.

Heiko Maas a Bild című lap hétfői számához készített összeállításban az előzetesen ismertetett részletek szerint kiemelte, hogy a német kormányban nagy aggodalommal tapasztalják, hogy  Alekszej Navalnij állapota egyre romlik, és 

úgy vélik, haladéktalanul biztosítani kell a megfelelő egészségügyi ellátáshoz fűződő joga érvényesülését.

A Bild szerint a német kormány követelését a berlini orosz nagykövettel is ismertették, még pénteken. Heiko Maas a lapnak elmondta, hogy az üggyel az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásán is foglalkoznak.

Ugyancsak vasárnap a francia diplomácia vezetője is jelezte, hogy az EU pontosan követi a korrupcióellenes küzdelméről ismert orosz politikus állapotának alakulását. Jean-Yves Le Drian kiemelte, hogy 

a Kreml újabb EU-s büntetőintézkedésekkel számolhat, ha nem sikerül megóvni Alekszej Navalnij egészségét.

Mint mondta, a Navalnij-ügyben eddig elrendelt EU-s szankciók csomagja jelentékeny méretű, de lehet nagyobb is.

Szintén vasárnap Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette, hogy a moszkvai vezetésnek következményekkel kell számolnia, ha Alekszej Navalnij meghal.

Az orosz kormány felelőssége, hogy mi történik az ellenzéki politikussal a börtönben

– nyilatkozott Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Rovatok