Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok megtorolják a prágai döntést, kiutasítanak húsz cseh diplomatát

2021. április 18., vasárnap 22:03

Oroszország kiutasított vasárnap húsz cseh diplomatát megtorlásul azért, mert előző nap tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból. A nem kívánatos személlyé nyilvánított cseh diplomaták 24 órát kaptak a távozásra – jelentette be az orosz külügyminisztérium vasárnap este.

Előzőleg bekérették az orosz külügyminisztériumba Vitezslav Pivonka cseh nagykövetet, hogy kifejezzék Moszkva "határozott tiltakozását" az orosz diplomáciai képviselettel szembeni „barátságtalan intézkedés” miatt.

A prágai vezetés szombat este jelentette be, hogy 18 orosz diplomatát utasított ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. A konkrét ok a gyanú, miszerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek közük volt a vrbeticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő példátlannak minősítette, hogy Prága mondvacsinált ürüggyel ilyen döntést hozott. Moszkva a kiutasítást ellenséges lépésnek és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette.

Rovatok