Index Vakbarát Hírportál

Annalena Baerbock személyében először állítanak kancellárjelöltet a német Zöldek

2021. április 19., hétfő 18:03

Történetükben először kancellárjelöltet állítanak a német Zöldek a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra, a feladatot Annalena Baerbock társelnök vállalta el. Németországnak változásra és új politikai stílusra, előrelátó, az emberekre hallgató és az egymásnak feszülés helyett az együttműködésre építő politizálásra van szüksége – mondta a politikus a másik társelnökkel, Robert Habeckkel tartott online sajtótájékoztatón. Nagy tisztelettel és alázattal viszonyul a kormányfői tisztséghez, amelyet mindenekelőtt a határozottságát, érdekérvényesítő képességét és tanulékonyságát mozgósítva kíván betölteni.

A Zöldek azzal a szándékkal vágnak bele a szeptemberi Bundestag-választás kampányába, hogy átveszik Németország vezetését, mivel azonban „a politika nem kívánságműsor”, a választók döntik majd el, hogy az egyes pártok mekkora erőre tesznek szert - mondta Annalena Baerbock, hozzátéve, hogy a Zöldek bármely „demokratikus” párttal hajlandóak tárgyalni a közös kormányzásról.

Azzal kapcsolatban, hogy nincs kormányzati tapasztalata, elmondta, hogy ha ez lenne a kormányzati felelősség vállalásának egyetlen feltétele, akkor folytatni kellene a 2013-ban elkezdett nagykoalíciós kormányzást – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) együttműködését – , ami nem tenne jót Németországnak – idézte az MTI a politikust.

Kiemelte, hogy pártja igen komoly kormányzati tapasztalattal rendelkezik, ezt mutatja például, hogy a 16 tartomány közül 11-ben van kormányon. A Zöldek programjáról a többi között elmondta, hogy

az állami beruházások felpörgetésével legalább évi 50 milliárd euró értékben kell fejlesztéseket végrehajtani az alapellátások, az infrastruktúra és a digitalizáció területén.

A Zöldek külpolitikai elképzeléseiről szólva hangsúlyozta, hogy értékeken alapuló és határozott, de párbeszédre törekvő módon kell formálni a tekintélyelvű rendszerekhez fűződő viszonyt.

Annalena Baerbock tavaly decemberben jelentette be, hogy vállalná a kancellárjelölti feladatot és készen áll a kormányfői munkára. Robert Habeck a hétfői berlini tájékoztatón elmondta, hogy sok, és sokszor nehéz megbeszélést folytattak, mert mindketten meg akarták szerezni a kancellárjelöltséget. Ilyen helyzetben a közös sikerhez az kell, hogy az egyik aspiráns hátralépjen - fogalmazott. Hozzátette, hogy Annalena Baerbock „harcos, fókuszált, erős akaratú asszony”, aki tudja, hogy mit akar és szenvedélyesen fogja képviselni a zöld programot a választási kampányban.

A negyven éve alapított párt első kancellárjelöltje éppen negyvenéves, politikatudományt és jogot tanult, diplomát a terület egyik legtekintélyesebb egyemén, a London School of Economics and Political Science-en (LSE) szerzett, 2013 óta a Bundestag tagja, 2018 óta a Zöldek társelnöke, a Berlin melletti Potsdamban lakik férjével és két közös kislányukkal.

A Zöldek azért állítanak kancellárjelöltet, mert először indulnak Bundestag-választáson a kormányfői tisztség megszerzésének esélyével.

Országos választói támogatottságuk a legutóbbi mérések szerint 20-23 százalékos, a második helyen állnak a 29-31 százalék körüli támogatottsággal rendelkező CDU/CSU mögött. A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson a szavazatok 8,9 százalékát gyűjtötték össze.

A kancellárjelölt megnevezésének nincs jogi vonatkozása, mert Németország kormányfőjét nem a választópolgárok, hanem a Bundestag választja meg. A jelölt megnevezése politikai állásfoglalás, azt az üzenetet közvetíti a választóknak, hogy az adott párt - vagy pártszövetség - azért dolgozik, hogy Németország következő kormányát a jelöltjük vezethesse. A kancellárjelölt egyben a párt választási kampányának főszereplője, függetlenül attól, hogy ki a párt elnöke, illetve kik az adott pártszövetség vezetői.

Rovatok