Index Vakbarát Hírportál

Drónháborúra készülnek Ukrajna felett

2021. április 19., hétfő 18:03

A török Bayraktarnak esélye sincs az orosz Lancettel szemben, amely „alá tudja aknázni az eget". Ezzel a felütéssel mutatták be az oroszországi ZALA Aero Group termékét, a Lancet drónt a Rosszija 1 orosz állami televízióban. 

Oroszországnak van mivel lehűteni a harci kedélyeket. Ukrajna például Bayraktar török drónokat vásárolt – mondta fenyegetően Dmitrij Kiszeljov szokásos vasárnapi műsorában, a Vesztyi negyeli, azaz A hét híreiben.

Mint ismeretes, Ukrajna még az előző elnöki ciklusban kezdte meg az ellenséges páncélosok megsemmisítésében jeleskedő, négy precíziós rakéta hordozására alkalmas török drónok beszerzését. A Bayraktar TB2 az azeri-örmény háborúban került rivaldafénybe, a török támogatású azeri erők  súlyos veszteségeket okoztak velük az örmény páncélosoknak. Széles körben úgy ítélik meg, hogy a török drónoknak köszönhető a viszonylag gyorsan elért azeri győzelem. 

Ukrajna a maga részéről azért vásárolt be a török drónokból, hogy sikeresen vegye fel a harcot az orosz tankokkal szemben, ha arra kerülne a sor. A 2014-ben kirobbant keleti-ukrajnai konfliktus kezdeti szakaszában hatalmas segítséget jelentett az oroszbarát szakadár erőknek az orosz páncélos támogatás. 

A múlt héten az éleződő ukrán-orosz konfliktus margóján egy ukrán Bayraktar repült a kelet-ukrajnai konfliktusövezet kontaktvonala mentén. 

Az orosz Lancet nyilvános bemutatása figyelmeztetésként és elrettentésként szolgálhat, de nem csak Ukrajnának, hanem Törökországnak is. 

Aláaknázni az eget 

Az orosz állami televízió beszámolója szerint a kamikaze drón Lancetet már évek óta sikeresen alkalmazzák Szíriában földi célpontok ellen.

 A ZALA Aero Group vezető mérnöke szerint a 300 kilométer per órával süvítő drónok elől nincs menekvés, ha a gépezet célkeresztjébe kerül a kiszemelt áldozat. 

Jelenleg pedig a „légi aknázás" koncepciójával kísérleteznek.

Ennek lényege, hogy több Lancet járőröz egy adott terület felett, és ha „lőtávolságba kerül" a célpont, jó kamikaze módjára nekicsapódnak. Ezt a funkcióját a Lancetnek jelenleg hőlégballonokkal tesztelik (második videó).

Egy új korszak köszönt be

Mint ahogy arra már több elemző is felhívta a figyelmet, a drónok elterjedésével a fegyveres erőknél elérkezett a hadviselés új korszaka. 

Francis Fukuyama amerikai történész is azon a véleményen van, hogy a viszonylag olcsón előállítható, kis testű, mozgékony és gyorsan telepíthető drónok felemelkedésével idejétmúlttá váltak a páncélosok. 

Fukuyama írásában rámutatott arra is, hogy Törökország ugyancsak Szíriában tesztelte le azt, hogyan lehet drónokkal sikereket elérni. Tavaly márciusban ugyanis az orosz fegyveres erők támogatását élvező szíriai kormányerők offenzívát indítottak a felkelők, s közvetve Törökország  ellenőrizte Idlíb tartomány ellen, melyet a török drónok bevetésével vertek vissza, több száz ellenséges páncélost iktattak ki emberveszteség nélkül. 

Az amerikai író szerint a drónok elterjedése nemcsak a nagyhatalmi geopolitikai játszmákat írja át, de azt is, hogyan vívják a jövő háborúit. Meglehet, hogy a 2003-as iraki háború volt az utolsó, melyet tanksereggel vívtak. A jövő immár a drónseregeké. 

Rovatok