Index Vakbarát Hírportál

Lengyel aktivisták kérik az embereket, hogy ne vallják magukat katolikusnak

2021. április 19., hétfő 19:44

Több lengyel aktivistacsoport is arra kérte az embereket, hogy ne vallják magukat római katolikusnak a közelgő népszámláláson. Az aktivisták ezzel azt szeretnék elérni, hogy a lengyel kormánypárt ritkábban hivatkozhasson a katolicizmusra a politikai döntések hozatalánál – írja a Guardian

A legutóbbi, tíz évvel ezelőtt tartott népszámláláson még a válaszadók 96 százaléka római katolikusnak vallotta magát. Az aktivisták azonban úgy vélik, hogy a népszámlálás téves adatokat tükröz. Úgy vélik, hogy sokan automatikusan ezt a rubrikát ikszelték be, illetve azt állítják, hogy sok fiatalkorú helyett a szülei töltötték ki a kérdőívet. 

Mindezt pedig a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) arra használta fel, hogy igazolja az abortuszt érintő, tavaly év végén hozott törvénymódosításokat, amelyek ellen több tízezres tüntetések robbantak ki a járvány ellenére is. 

A „Számítani akarok!” címszóval indított kampány célja így most azt szeretné elérni, hogy az emberek közül többen vallják magukat „deistának”, „ateistának” vagy akár szimplán csak „kereszténynek”, mint római katolikusnak.

„A 10 évvel ezelőtti népszámlálás rendkívül homogén képet fest Lengyelországról, miközben sokan egyáltalán nem járnak templomba. Még az egyház is azt állítja saját adatai alapján, hogy csak a lakosság körülbelül 28 százaléka jár rendszeresen istentiszteletekre” – mondta Oskar Żyndul, a kampány vezetője. 

Rovatok