Index Vakbarát Hírportál

Moszkva szerint a cseh-orosz viszály hátterében Washington áll

2021. április 19., hétfő 18:33

A Kreml „kategorikusan nem ért egyet" a cseh kormány azon következtetéseivel, hogy az orosz szakszolgálatoknak közük volt a vrbeticei hadianyag-raktárban 2014-ben bekövetkezett robbanáshoz – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova

az egész cseh-orosz ügyet már egy olyan információs kampány eredményének nevezte, amely mögött az Egyesült Államok áll, amivel szerinte Washington a nyugati országokban felhalmozódott problémákról próbája meg elterelni a figyelmet.

Zaharova azt is bejelentette, hogy a moszkvai cseh nagykövetség, hasonlóan az oroszországi amerikai diplomáciai képviseletekhez, többé nem alkalmazhat orosz állampolgárokat. Közölte, hogy a 18 orosz diplomata Prága általi kiutasítása 62 embert érint, köztük 28 gyereket – írja az MTI. 

Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter korábban azt közölte, Prága nem fogja nem fogja felfedni Moszkvának a robbantások ügyében lefolytatott nyomozás minden részletét. Zaharova szerint ez azt bizonyítja, hogy hamis állításról van szó.

Kitérve a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki aktivistára, akit megromlott egészségügyi állapota miatt átszállítottak egy börtönkórházba, Dmitrij Peszkov leszögezte: a Kreml „sehogyan" sem fogadta az amerikai fenyegetést, miszerint Oroszországnak komoly következményekkel kell szembenéznie, ha Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghalna a börtönben.

Peszkov szerint Navalnij támogatására orosz városokban a tervek szerint szerdán, helyi idő szerint kora este hét órakor megtartandó tüntetéseket külföldről szervezik.

Rovatok