Index Vakbarát Hírportál

Egy csecsemő volt a koronavírus legfiatalabb áldozata Szlovákiában

2021. április 19., hétfő 16:19

Peter Pellegrini exkormányfő pártja, a Hlas (Hang - Szociáldemokrácia) felszólította a pozsonyi kormányt; minél hamarabb tegye lehetővé a szabad vakcinaválasztást a koronavírus ellen. Az ellenzéki alakulat szerint ezzel emelkedne a Covid-19 elleni oltási hajlandóság, az állam pedig pontosan tudná, hogy melyik oltóanyagból hány adagra van szükség. A javaslatról Richard Raši, a párt parlamenti képviselője számolt be.

Kitért arra is, hogy a nyájimmunitás eléréséhez legalább a lakosság 60 százalékát, vagyis még több mint 2,3 millió embert kell beoltani

Ezért szerinte, az online bejelentkezésnél az úgynevezett oltási váróteremben újabb rovatot kellene feltüntetni, amelyben az oltásra jelentkező bejelölhetné, hogy mely vakcinákkal hajlandó beoltatni magát – írja az Új Szó.

A párt azt is szorgalmazza, hogy továbbra is az idősebbek élvezzenek előnyt az oltásnál, Szlovákiában.

Eközben a Denník N  grafikont készített a koronavírus-fertőzés szlovákiai áldozatairól, amelyből  az is kiderül, hogy a fertőzés elterjedésével életkorban miként szélesedett a skála. A Covid-19 legfiatalabb áldozata Szlovákiában egy csecsemő, egy kassai kislány, aki még az egyéves kort sem érte meg, a legidősebb pedig egy 104 éves nő a besztercebányai járásból.

Elhunyt egy egy év alatti koronavírusos csecsemő is, egy rozsnyói járásbeli kisfiú, akinél viszont az elsődleges halálok nem a fertőzés volt – idézi a Paraméter. A portál által is közölt adatok tanúsága szerint az igazolt gyermekáldozatok között volt egy 13 éves lány az eperjesi, egy 15 éves lány a nyitrai és egy 17 éves pedig a kassai járásból.

Szlovákiában Bajmóc egykori polgármestere volt a koronavírus első áldozata. A 60 éves férfi szervei 2020. március 30-án mondták fel a szolgálatot. Az első hullámban, tavaly nyárig 28 fertőzött lelte a halálát a Covid-19 és szövődményei miatt. Ősszel azonban, sajnos, meredeken emelkedett a halálos áldozatok száma, és egyre többen hunytak el a 60 év alatti korosztályból.


Rovatok