Index Vakbarát Hírportál

A V4-ek többi tagországa is kiállt a csehek mellett

2021. április 20., kedd 07:56 | aznap frissítve

A visegrádi csoportot (V4) alkotó országok szolidaritásukat fejezték ki az orosz diplomatákat kiutasító Csehország mellett – írja az MTI.

A lengyel külügyi tárca honlapján hétfőn közzétett közös nyilatkozatban azt írták, hogy a V4 három országának (Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) külügyminiszterei szolidaritásukat fejezik ki a csoport negyedik országa, Csehország mellett, az általa „az utóbbi időben tett lépésekkel” kapcsolatban. 

Ezáltal arra utaltak, hogy a cseh kormány szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, akik a helyi hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Andrej Babis kormányfő azt mondta: az oroszoknak részük volt a 2014-ben a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásokban.

A három visegrádi külügyminiszter „elítél minden olyan tevékenységet, amely fenyegetést jelent a szuverén államok és lakosaik biztonságára”, és készek arra, hogy fellépjenek a felforgató tevékenységekkel szemben. Ezt egyrészt nemzeti szinten, másrészt a NATO-szövetségesekkel együttműködve fogják tenni, valamint az Európai Unió keretében is – olvasható a nyilatkozatban.

Eközben a TASZSZ orosz hírügynökség szerint Jan Hamacek cseh kormányfőhelyettes úgy nyilatkozott, hogy köszönettel fogadják azt, ha a mellettük való szolidaritás jegyében az EU és NATO más országai is orosz diplomatákat utasítanak ki saját országaikból. 

A V4 soros elnökségét június végéig betöltő Lengyelország már vasárnap este jelezte, hogy támogatja Csehország döntését az orosz diplomaták kiutasításáról. Varsó már múlt csütörtökön nemkívánatos személynek minősítette a varsói orosz nagykövetség három munkatársát, a lépést azzal indokolták, hogy az érintettek megsértették a diplomáciai státusz feltételeit, és Lengyelországnak ártó tevékenységet folytattak.

Aznap Joe Biden amerikai elnök rendeletet írt alá, miszerint kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát, mivel Washington szerint Moszkva kibertámadásokat hajtott végre, és beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba.

Oroszország – reagálva az amerikai szankciókra – pénteken azt tanácsolta az amerikai nagykövetnek, hogy utazzon haza konzultációra, és ezenkívül kiutasított további 10 amerikai diplomatát. Varsó lépésére pedig öt lengyel diplomata kiutasításával válaszoltak.

Rovatok