Index Vakbarát Hírportál

„Ha a Fidesz gyengének mutatkozik, úgy is fognak bánni vele″

2021. április 20., kedd 13:05 | aznap frissítve

A német kereszténydemokraták opportunisták, ezért csak az erőből értenek – mondta el az Indexnek Maximilian Krah, az AfD európai parlamenti képviselője. A német politikus szerint a Fidesz hatalmas hibát követ el, ha az Európai Parlamentben dédelgetett terveiből kihagyja az AfD-t és Marine Le Pen pártját, a Nemzeti Gyűlést. A CDU/CSU ugyanis évek óta balra tart, s ezt a folyamtot erősíti majd, hogy idén zöldkancellárja lehet Németországnak. Maximilian Krah leszögezte: ha a Fidesz eredményes kapcsolatot akar ápolni a CSU-val, ahhol a lehető legerősebb jobboldali egységet kell megteremetnie az EP-ben.

Az AfD szélsőjobboldali pártként vált ismertté a köztudatban. Hogyan vélekedik erről?

Nem tulajdonítok nagy jelentőséget a különböző címkéknek. A 2016-os amerikai elnökválasztások óta mindenkit szélsőjobboldalinak hívnak, aki a világról nem a fősodor mentén gondolkodik. Angela Merkel sok mindenben hasonlít az amerikai demokrata párt akkori jelöltjére, Hillary Clintonra – ha valaki a német kancellár gondolkodásától jobbra áll, azt rögtön szélsőjobboldalinak bélyegzi. Nyilván nem örülök ennek, de ez van, el kell fogadni. A közvélemény számára a kereszténydemokraták számítanak a konzervatív pártnak, az AfD pedig tőlük jobbra helyezkedik el. Miközben a német kormánypártot sok mindennek lehet nevezni, csak kereszténydemokratának nem: teljesen beálltak a politikai fősodorba, valójában nem jobbközép, hanem baloldali, liberális értékeket vallanak.

Németországban a Fidesz mégis inkább a CDU/CSU koalíciót tartja testvérpártjának, nem az AfD-t. Állítólag éppen a berlini jó kapcsolat érdekében szövetkezik a magyar kormánypárt az Európai Parlamentben most a Matteo Salvini vezette olasz Ligával és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, s hagyja ki önöket. 

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy kiváló a kapcsolat az AfD és a Fidesz európai parlamenti képviselői között. A politikában persze a látszat fontosabb a valóságnál. Tisztában vagyok azzal, hogy az AfD a baloldali, liberális média lejáratókampányának áldozata, ezáltal sikerült szélsőjobboldalinak láttatniuk bennünket. Sajnos nagyon sok jobboldali politikusban, különösen az idősebb generációkban nagy a vágyakozás, hogy elfogadják őket. Szerintem ez csapda. A politikának az lenne ugyanis a lényege, hogy azt képviseljük, amiben hiszünk. A Fidesznek fel kellene ismernie, hogy a német kereszténydemokraták soha nem fogják elismerni őket, kivéve persze, ha igazodnak ahhoz a baloldali, liberális állásponthoz, amit a CDU/CSU az elmúlt 10-15 évben képvisel. Ha a Fidesz azt hiszi, hogy népszerűbbek lesznek azáltal, ha az AfD EP-képviselői nélkül politizálnak, hatalmas hibát követnek el. Az Európai Parlament működésének lényege ugyanis, hogy minél több képviselőhelyet elfoglaljon egy közösség. A német AfD és a francia Nemzeti Gyűlés azonban további 29 mandátumot adna a most formálódó közösséghez.

Az olyan centrista politikai pártok esetében, mint a CDU és a CSU, az egyetlen kiszámítható pont az opportunizmus. A német kormánypártra ráadásul ez hatványozottan igaz. Mióta meglátták a lehetőséget a zöldeszmékben, egyre jobban közelednek a német baloldalhoz. Amint azt látják majd, hogy a jobboldal erősödik, ahhoz igazodnak majd. Vagyis ha a Fidesz a kereszténydemokratákat akarja lenyűgözni, akkor erőt kell mutatnia.

A politikáról ez általánosságban elmondható. Vagy változtak a szabályok?

Elkezdődött a változás. Az idősebb politikusgenerációk, különösen a 55 év feletti konzervatívok, még más értékrendben szocializálódtak. Ők még hisznek abban, hogy ha kompromisszumos megoldásra törekednek, akkor a másik oldalról számíthatnak gesztusokra. Ez azonban megváltozott. Most az erő számít, az opportunista politikai pártok csak azt veszik észre. A német kereszténydemokratákkal felesleges értékek mentén várni az együttműködést. Erről bőven van személyes tapasztalatom, hiszen hosszú évekig a CDU-ban politizáltam. Ezért én azt üzenem a Fidesznek: nem kell tartaniuk attól, hogy a német kereszténydemokraták megharagudnak rájuk, amiért együttműködnek velünk. Épp ellenkezőleg, minél nagyobb erőt mutatunk a jobboldalon, annál eredményesebb együttműködést érnek el a német kormánypártokkal. 

Még nincs együttműködés az EP-ben

Hétfőn jelent meg a hír, miszerint a Fidesz az Európai Konzervatívok frakciójához csatlakozik az Európa Tanácsban. „A Fidesz által az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésébe delegált országgyűlési képviselők csatlakoztak az Európai Konzervatívok–Demokratikus Szövetség jobboldali képviselőcsoporthoz” – közölte a magyar kormánypárt, amire hivatkozva több magyar hírportál is megírta: a Fidesz szélsőjobboldali pártokkal, például az AfD-vel került egy csoportba. Fontos azonban, hogy ez csak az ET-re igaz, az Európai Parlamentben még nem kerültek a magyar kormánypártiak azonos frakcióba a szélsőjobbként ismert német párttal. 

Történt egyébként bármilyen háttértárgyalás, puhatolózás annak érdekében, hogy részt vegyenek a most formálódó olasz–lengyel–magyar együttműködésben?

Az első találkozóra nem kaptunk meghívót. Ennek ellenére bizakodunk, hiszen egyszer az európai jobboldal belátja majd: csak együtt tudunk fordítani a mostani helyzeten. Ha a magyarok, a lengyelek és olaszok külön jobboldali frakciót hoznának létre, a jelenlegi felállás szerint csak az Európai Parlament negyedik legerősebb csoportját alkotnák. Ebben a pozícióban azonban a baloldaliak, a liberálisok könnyen háttérbe szorítják őket: nehezebben lobbizhatnának a különböző tisztségekért, eleshetnek a fontos parlamenti posztoktól. Azonban ha az AfD-vel és a francia Nemzeti Gyűlés képviselői is részt vennének egy új formációban, úgy már az Európai Parlament második legerősebb csoportját alkotnánk. Ez olyan előnyökkel járna, ami a Fidesz számára is messze felülmúlná a baloldali, liberális médiatámadások negatív hatásait.

„Továbbra is csak azt tudom mondani: ha a Fidesz a német kereszténydemokratákkal akar jó Az kapcsolatot, nem tűnhet gyengének. Ha gyengének mutatkozik, úgy is bánnak majd velük.”

Az AfD és a Nemzeti Gyűlés  az Identitás és Demokrácia pártcsaládokban vannak, miközben a fideszesek függetlenként folytatják a néppártból történt kilépésük óta. Technikailag hogy nézne ki az együttműködés?

Ismereteim szerint a Parlament szabályzata több lehetőséget is biztosít ebben a helyzetben. Lehet teljesen új csoportot alkotni, de szerintem a meglévő jobboldali pártok egybeolvasztása lenne a legjobb megoldás. Fontos a meglévő pártok valamilyen szintű folytatása, a kontinuitás, így nem vesznének el a már megszerzett pozíciók. Technikailag nem okozna gondot egy szélesebb körű együttműködés.

Szeptember 26-án Németországban szövetségi választások lesznek. Hogy áll az AfD, milyenek az esélyei?

A járvány miatt legfeljebb két hétre előre látjuk a folyamatokat, ami a kampányt is megnehezíti. Az egyértelmű, hogy a kormány vakcinastratégiája teljes bukás volt. Minden döntést átadtak az Európai Uniónak, a közös vakcinabeszerzés pedig kudarcba fulladt. Közben nem kezdődtek meg a tárgyalások időben Oroszországgal és Kínával, így németek szinte oltóanyag nélkül maradtak. Az embereknek közben elegük lett a lezárásokból, mindez nagyon rossz fényt vet a kormánypártokra.

A CDU ráadásul korrupciós ügyekbe keveredett, ennek következtében támogatottsága 36 százalékról 27 százalékra csökkent fél év alatt. Nagy tehát az esélye annak, hogy baloldali többségi kormány lesz, s a kancellárt a Zöldek adják majd. Ezt is meg kell fontolnia a Fidesznek. Olyan témák dominálják majd az európai napirendet, mint az LMBTQ-közösségek helyzete, a zöldenergia, a hagyományos meghajtású autók gyártásának megtiltása Európában. Ebben a politikai klímában borítékolható, hogy a kereszténydemokraták is jobban balra tolódnak majd. Ha a Fidesz egy ilyen Európában gyengének bizonyul, esélye sem lesz érdekeit érvényesíteni.  

(Borítókép: Maximilian Krah európai parlamenti jelölt a jobboldali AfD választási kampánygyűlésén vesz részt az európai parlamenti választások előtt, 2019. május 23-án Németországban. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok