Index Vakbarát Hírportál

Újra elérhetővé válik az Apple Store-ban a Capitolium ostroma miatt eltávolított Parler

2021. április 20., kedd 10:42

Az Apple januárban, napokkal a Capitolium ostroma után távolította el a Donald Trump volt amerikai elnök hívei körében népszerű alkalmazást a kínálatából, „kifogásolható tartalmakat" emlegetve. 

A gyanú szerint az amerikai törvényhozás épülete elleni ostromban részt vevők a Parler közösségi oldalon is szervezkedtek, ami a zavargásokhoz vezetett. 

A Parlert az Amazon és a Google is eltávolította alkalmazáskínálatából.

Mark Meckler, a közösségi oldal vezérigazgatója a kitiltásokat korábban úgy kommentálta, hogy „a döntést olyanok hozták meg, akik több millió amerikait akarnak elhallgattatni". 

Az MTI jelentése szerint az Apple vezetése hétfőn a Mike Lee utahi republikánus szenátornak és Ken Buck coloradói republikánus képviselőnek küldött levelében tudatta, hogy a Parler továbbfejlesztett alkalmazását hamarosan jóváhagyják, így az ismét elérhető lesz a felhasználók számára.

A levélben a techcég kiemelte, a Parleren olyan tartalmakat osztottak meg, melyeket a közösségi oldal nem megfelelően moderált, teret engedett a rasszista, vallásokat ócsároló, erőszakra buzdító retorikának. 

Mindazonáltal miután kitiltották az alkalmazást az Apple Store-ból, a Parler azon dolgozik, hogy megfeleljen az Apple irányelveinek és tartalmi szabályozásának, de ennek részletei egyelőre nem világosak, ahogy az sem, hogy mikor kerül vissza az alkalmazás az Apple kínálatába. 

Rámutatva, hogy a Parler az internetes szólásszabadságról szóló vita egyik központi szereplője, az Apple bejelentéséről Ken Buck azt írta a Twitteren: a döntés „hatalmas győzelem a szólásszabadság számára".

Rovatok