Index Vakbarát Hírportál

Újabb orosz katonai egységek érkeztek a Krímbe

2021. április 20., kedd 21:03

Oroszország egy hét alatt 120 ezer fölé növeli az ukrán határ mentén és az általa önkényesen megszállt Krím-félszigeten összevont katonáinak a létszámát − jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan érkeznek az orosz csapatok közvetlenül Ukrajna észak-keleti, keleti és déli határához, de aggasztóbb az a tény, hogy

Oroszország nemcsak egyszerűen katonákat, hanem a Krímbe ejtőernyős alakulatokat vezényelt, valamint elektronikus hadviselési rendszereket telepített, amelyek elnémítják az ukrán kommunikációs rendszereket, továbbá ballisztikus rakétákat is.

Szerinte egyértelmű jelek utalnak arra, hogy Oroszország „néhány más, potenciálisan támadó képességet” is telepít.

Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök március 30-án a kijevi parlamentben arról beszélt, hogy Oroszország hadgyakorlat leple alatt az orosz−ukrán határ közelébe, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területekre és a Krímre 28 harcászati zászlóaljat vont össze, és még további egységek érkeznek.

Friss műholdképek alapján a Wall Street Journal amerikai napilap arról ír, hogy az orosz hadsereg a korábban közöltnél jóval több harci repülőgépet és más katonai eszközt telepített az ukrán határ közelébe. A felvételeken látható, hogy harci repülőgépek sorakoznak a térségbeli támaszpontokon, és vannak képek különböző páncélozott harcjárművekről, helikopterekről, drónokról és egyéb eszközökről, ahogyan például egy katonai kórházról is.

Rovatok