Index Vakbarát Hírportál

Az utódnak gondoskodni kell majd a szülőről

2021. április 20., kedd 08:10 | aznap frissítve

A kijevi szociálpolitikai tárca benyújtott a parlamenthez egy törvénytervezetet arról, hogy miként kötelesek gondoskodni az utódok az idős hozzátartozóikról, írta a karpathir.com ukrán nyelvű sajtóorgánumra hivatkozva. Az eddigi gyakorlat értelmében az utódoknak erkölcsi kötelességük az idős és munkaképtelen szülők, nagyszülők eltartása.

Ezt most törvény fogja előírni.

A tervezethez mellékelt magyarázat szerint gyakran előfordul Ukrajnában, hogy az utódok nem törődnek az idős hozzátartozókkal, és azok eltartása, ápolása az állam nyakába szakad.

A tervezet értelmében az utód lesz köteles gondoskodni a hozzátartozó gyógyszereiről, gyógykezeléséről, élelmiszereiről, ruházkodásáról és temetkezéséről is.

Az államnak jogában áll majd bírósági úton eljárni az eltartást megtagadókkal szemben.

Hasonló helyzet vár azokra is, akik eltartási szerződést kötnek idős emberekkel azért, hogy később rájuk szálljon az elhunyt vagyona. Ha a szerződött eltartó nem teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségeit, megvonhatják tőle az örökösödés jogát, a remélt vagyon pedig állami tulajdonba kerül. Az eltartó számára megállapított, haláláig fizetendő havi életjáradék összege nem lehet kevesebb a mindenkori létminimum kétszeresénél. Az ápolásra szoruló idős embereknek jogukban lesz eltartási szerződést kötni a szociális intézményekkel azzal a feltétellel, hogy elhalálozásuk esetén az államra száll a hagyatékuk tulajdonjoga.

Rovatok