Index Vakbarát Hírportál

Navalnij miatt Washington újabb politikai eszközöket alkalmazhat Moszkva ellen

2021. április 21., szerda 10:08

Washington nem habozik további politikai eszközöket alkalmazni Oroszország ellen az Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikussal szemben tanúsított bánásmódja miatt – jelentette ki Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Továbbra is Oroszországot tartjuk felelősnek mindazért, ami Navalnij úrral történik, ugyanis ők felelnek az őrizetéért

– fogalmazott Price. A szóvivő azt mondta: többször is felhívták Moszkva figyelmét, hogy „azonnal tegyék lehetővé, hogy Navalnij megkapja a szükséges és független orvosi ellátást”. Ned Price hozzátette: annak ellenére, hogy a két ország között például Ukrajna és más kérdések miatt fokozott a feszültség, az Egyesült Államok konstruktív párbeszédre törekszik Oroszországgal.

Alekszej Navalnijt, a Vlagyimir Putyin elnök legszókimondóbb bírálójának számító 44 éves politikust januárban vették őrizetbe Moszkvában, amikor hazatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Navalnij szerint az orosz kormány próbálta idegméreggel megölni, de ezt a Kreml következetesen cáfolja. Két és fél évet kell börtönben töltenie, mert korábban csalás miatt ítélték felfüggesztett büntetésre, és megszegte a próbára bocsátás feltételeit. Navalnij már az eredeti ítéletet is politikailag motiváltnak nevezte.

A börtönben Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábát, ezért azt kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák. Ezt az orosz hatóságok megtagadták, ezért éhségsztrájkba kezdett. Egyik orvosa szombaton azt mondta: akár a közeli napokban meghalhat, mivel rendkívül rossz a vérképe, leletei pedig arra vallanak, hogy szív- és veseleállás fenyegeti. Navalnijnál korábban az MR-vizsgálat két porckorongsérvet mutatott ki. Hétfőn a börtönből egy rabkórházba szállították át.

A külügyi szóvivő leszögezte: amennyiben fogvatartása idején "bármi történne" Navalnijjal, Moszkvának "számolnia kell a következményekkel".

Ha Navalnij meghal a börtönben, annak következményei lesznek.

Ezt már Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője mondta keddi sajtóértekezletén, megismételve Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának hétfői szavait. Psaki hozzátette: a nemzetközi közösség felelősségre fogja vonni Moszkvát, ha valami történik az ellenzéki politikussal. A szóvivő arról is beszélt, hogy Washington továbbra is Navalnij szabadon bocsátását követeli.

Rovatok