Index Vakbarát Hírportál

A Fokvárosi Egyetem több ezer könyve veszett oda a tűzvészben

2021. április 21., szerda 21:48

Az 1829-ben alapított és a kontinens legjobbjának tartott Fokvárosi Egyetemen több mint 24 órán át égett a dél-afrikai főváros történetének egyik legpusztítóbb tüze, melyet csak kedden sikerült megfékezni, de rengeteg diák azóta sem térhetett vissza kollégiumi lakóhelyére. 

A károkat még csak előzetesen mérték fel, később, ha biztonságosnak nyilvánítják az épületet, nyilvánosságra hozzák a veszteségek teljes listáját. Annyi már most bizonyos, hogy a lángok nem kímélték a történelmi könyveket és dokumentumokat őrző könyvtárat sem, ahol több ezer könyv veszett oda – írta közleményében az egyetem rektorhelyettese.

A tűz ugyanis a faborítású Jagger olvasóterem tetejénél támadt a könyvtárépületre, így az ott őrzött könyvek nagyjából fele elpusztult. Az alsóbb emeleteken tartott könyvek, kéziratok és dokumentumok úgy menekültek meg, hogy a tűzjelzésre öt acélajtó záródott be, megakadályozva a lángok továbbterjedését. Addigra azonban a tűz martaléka lett az Afrika-tudományi gyűjtemény mintegy 70 ezer darabjának nagy része, a kontinens országaiból származó ritka szótárok, valamint egy nagyjából 3500 afrikai filmből álló DVD-gyűjtemény.

Volt egy jelentős gyűjtemény Afrika nyelveiről, melyet az 1950-es években adományoztak az egyetemnek, többek között vallási és oktatási szövegeket, szótárokat és nyelvkönyveket tartalmazott

– számolt be róla Mamokgethi Phakeng

A könyvtár dolgozói már elkezdték a megmaradt könyvek mentését, de a vízkárokra nem voltak felkészülve. Jelenleg az olvasóteremben a beszakadt tető csonka vaselemei lógnak az elszenesedett könyvek kupacai fölött, van, amelyik még füstölög, miután az oltáshoz használt víz minden szegletbe beszivárgott.

A tűz vasárnap ütött ki Fokváros nevezetességén, a település látképe fölé magasodó Tábla-hegyen. A nemzeti park vezetősége szerint mintegy 600 hektárnyi területet pusztítottak el a lángok. A tűzoltók a keddre virradó éjszaka is küzdöttek a lángokkal, helikopterekről locsolták az erdőt, ahol még kedden is masszív füst borította a sziklás hegyoldalt.
    

Rovatok