Index Vakbarát Hírportál

Ismét diákokat raboltak el Nigériában

2021. április 21., szerda 21:21

Egyetemre támadtak a fegyveresek az észak-nigériai Kaduna államban, több hallgatót elraboltak, az intézmény egyik alkalmazottját pedig megölték  közölte az MTI helyi hatóságokra hivatkozva.

A helyi rendőrség szóvivője, Mohammed Jalige elmondta, hogy a banditák kedd este támadtak az iskolára, és nagyszámú diákot magukkal hurcoltak. Két egyetemi vezető szerint szerdán legalább húsz diák hiányzott a jelenléti ív kitöltésénél, de nem tudni, hogy hányat raboltak el, és mennyinek sikerült megszöknie.

A helyiek által banditaként emlegetett fegyveres bűnbandák az utóbbi hónapokban váltságdíj reményében tömeges emberrablásokat hajtanak végre tanintézményekben Nigériának ezen a részén. December óta 730 gyermeket és serdülőt hurcoltak magukkal. Március elején fegyveresek egy bentlakásos szakközépiskolára támadtak rá, az onnan elvitt 49 diák közül eddig csak tízet szabadítottak ki.

Az emberrablók videót tettek közzé, amelyen az áldozataikat ostorozták, és váltságdíjat követeltek a hozzátartozóiktól és a hatóságoktól.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón a diákok szüleinek szervezete a tétlenségük miatt bírálta Kaduna állam hatóságait, amelyek megtiltottak minden tárgyalást az emberrablókkal.

Több észak- és közép-nigériai állam biztonsági okokból bezárta a tanintézményeit, ami miatt tovább nőttek az elsősorban a lányokat sújtó iskolázatlanság miatti aggodalmak a falusi régiókban. 

A főként tanulókat érintő támadások és emberrablások sokasodásával az egész iskolarendszert összeomlás fenyegeti 

– figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja, amely szerint 5 millió gyermek iskoláztatása van veszélyben a térségben.

Rovatok