Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség teljes tevékenységére kiterjedő vizsgálatot rendeltek el Minneapolisban

2021. április 22., csütörtök 13:17

Vizsgálja az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium, fennállnak-e rendszerszintű visszaélések a minneapolisi rendőrség berkeiben. Ezt azt követően jelentették be, hogy az esküdtszék bűnösnek mondta ki Derek Chauvint George Floyd megölésének ügyében – írja a StarTribune.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának átfogó vizsgálata a tervek szerint a tüntetéseken tapasztalt esetleges túlkapásokra is ki fog terjedni. 

Merrick Garland legfőbb ügyész azt mondta,

az állami büntetőeljárások tegnapi ítélete nem foglalkozik a potenciálisan rendszerszintű rendészeti kérdésekkel Minneapolisban.

A vizsgálat arra törekszik, hogy megállapítsa, vajon a minneapolis rendőrség folytat-e olyan gyakorlatot, amelyek elősegítik, vagy lehetővé teszik a rendszerszintű jogsértéseket.

A bejelentést üdvözölte a városi tanács 12 tagja, Jacob Frey polgármester és a rendőrfőkapitány is. A folyamat várhatóan több hónapot fog igénybe venni. Merrick Garland ugyanakkor rögzítette, hogy szerinte a rendőrök többsége a törvényeket betartva dolgozik.

Meggyőződésem, hogy a jó rendőrök nem akarnak olyan rendszerekben dolgozni, amely engedi a rossz gyakorlatot

 – mondta a politikus, hozzátéve, hogy az elszámoltathatóság elengedhetetlen része a közösség iránti bizalom kiépítésének, a közbiztonság pedig közbizalmat igényel.

Az igazságügyi minisztérium jelentést ír az esetleges rendszerszintű visszaélésekről, és ha kell, pert indít változtatások kikényszerítésére.

Rovatok