Index Vakbarát Hírportál

Nincs elég vakcina, az Európai Bizottság be akarja perelni az AstraZenecát

2021. április 22., csütörtök 08:19

Öt neve elhallgatását kérő európai diplomata azt nyilatkozta a Politicónak, hogy az Európai Bizottság már perre készül a brit–svéd gyártó, az AstraZeneca ellen. 

A portál információi szerint a bizottság már egy szerdai, nagyköveti megbeszélésen felvette az említett jogi lépés lehetőségét, amelyet a tagországok többsége támogatna. Az Európai Bizottság szállítási anomáliák miatt követel jogi elégtételt, vagyis azért, mert a cég csak jelentős hiánnyal teljesíti a vakcinabeszállítási szerződéseiben vállalt kötelezettségeit.

Az egyik diplomata arról beszélt, a jogi eljárás lényege, hogy az AstraZenecának kötelező legyen biztosítania a szerződésben meghatározott dózisszámot. Két diplomata szerint pedig a tagországok számára még erre a hétre ki lett jelölve egy határidő, amikorra el kell dönteniük, hogy aláírják-e a per elindítását. 

Az AstraZeneca januárban jelezte, hogy nem tudja biztosítani az EU-blokknak az eredetileg beígért dózisok számát. Az első negyedév végére a vállalat 30 millió adagot juttatott el a tagországoknak a szerződéseiben vállalt 100 millió adag helyett, ami több tagországban hátráltatta az oltási kampányt.

A cég az előrejelzése szerint nagyjából 70 millió adagot fog leadni az év második negyedévének végéig, amikorra már az EU-szerződésben vállalt teljes, 300 millió adagot kellene leadnia.

Rovatok