Index Vakbarát Hírportál

Az örmény népirtás elismerésére készül Biden

2021. április 22., csütörtök 18:33

Joe Biden amerikai elnök arra készül, hogy hivatalosan elismerje népirtásnak azt, hogy az Oszmán Birodalom az első világháború idején örmények ezreit ölte meg  – jelentette a távirati iroda hírügynökségi forrásokra hivatkozva. 

A lépés mindenekelőtt jelképes lenne, de tovább élezné a feszültséget az Egyesült Államok és Törökország között.

Washingtoni források szerint a „népirtás" szót fogja használni a szombatra jelzett közleményben, amikor is világszerte megemlékeznek az áldozatokról.

Az idézett források mindazonáltal figyelmeztettek: nem kizárt, hogy a kétoldalú kapcsolatok fontossága miatt Biden az utolsó pillanatban meggondolja magát, és mégsem használja a kifejezést.

Már annak ténye, hogy kiszivárgott ez a hír, azt sejteti, hogy Washington fel akarja mérni a török reakciókat. 

Az amerikai kongresszus 2019 végén határozatban népirtásnak minősítette az örmények tömeges lemészárlását 1915 és 1917 között az Oszmán Birodalom által, ám Donald Trump volt elnök nem ment el odáig, hogy a kétoldalú kapcsolatok mélyrepülését kockáztató kifejezést kiejtse a száján. Az akkori külügyi szóvivő akkor azt mondta: a kormányzat nem tekinti népirtásnak a történteket. 

Történészek szerint az első világháború alatt,

1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén.

Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották volna végre.

Több európai uniós tagország törvényhozása fogadott már el hasonló határozatot. Amikor a német szövetségi parlament 2016-ban népirtásnak nevezte a történteket, Ankara válaszul hazarendelte a berlini török nagykövetet.

Rovatok