Index Vakbarát Hírportál

Mit kerestek a brit gépek a román légtérben?

2021. április 22., csütörtök 19:51 | aznap frissítve

Megérkezett Romániába a brit Királyi Légierő (RAF) négy vadászgépe, illetve a 200 fős kiszolgáló személyzet is, hogy immár harmadik alkalommal adjon a román légierővel közös járőrszolgálatot a NATO keleti határán – adta hírül az MTI a román védelmi minisztériumra hivatkozva. A Royal Air Force (RAF) Eurofighter Typhoon típusú harci repülőgépei négy hónapig állomásoznak majd a Fekete-tenger partvidékén lévő Mihail Kogalniceanu katonai támaszponton. 

A brit és román gépek NATO-parancsnokság alatt végeznek megerősített járőrszolgálatot a NATO keleti szárnyának légterében. 

Ez a RAF harmadik küldetése a Mihail Kogalniceanu támaszponton a 2017-ben és 2018-ban lebonyolított misszió után.

A 2017 óta közösen végzett – a kiküldetést megelőző évben beütemezett – légtérvédelmi járőrszolgálat a reagáló- és elrettentőképesség növelését, a román és a szövetséges légierők együttműködésének erősítését szolgálja – közölte a védelmi minisztérium.

Romániában a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta egymást érik a nemzetközi hadgyakorlatok, amelyek a NATO fekete-tengeri jelenlétének folyamatossá tételével a szövetség délkeleti szárnyának megerősítését, az Oroszországtól tartó tagállamok megnyugtatását szolgálják.

Rovatok