Index Vakbarát Hírportál

A román államfőt aggasztja az orosz-ukrán viszály

2021. április 22., csütörtök 15:10 | aznap frissítve

Összehívja a román államfő a nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes Legfelsőbb Védelmi Tanácsot a jövő hétre. A testület ülésének napirendjén a fekete-tengeri helyzet, valamint az Ukrajna keleti határánál észlelt orosz csapatmozgások témája szerepel, írta a kronikaonline.ro.

Klaus Iohannis nem kívánt részletekbe bocsátkozni, de hangsúlyozta: a bukaresti hatóságok „rajta vannak az ügyön”. Az államfő szerint aggodalomra ad okot a feszült helyzet.  Nehogy azt higgye valaki, hogy mi tétlenül ülünk, és másoktól várjuk az információkat. Mi adunk információkat másoknak, mert jól teljesítő szolgálataink vannak  – dicsérte a román titkosszolgálatok tevékenységét Iohannis.

Hozzáfűzte: alaposan fel kell mérni a helyzetet, nemcsak katonai és biztonsági, hanem diplomáciai szempontból is, és ez történik jelenleg.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a minap közölte: a haderő mozgatását és a kelet-ukrajnai területeken végrehajtott műveleteit Moszkvának azonnal le kell állítania, a katonai erőket pedig ki kell vonnia az ukrán területekről. Stoltenberg szerint az orosz csapatok elmúlt hetekben végrehajtott összevonása Ukrajna határainál a legjelentősebb katonai csapatmozgás a Krím 2014-es törvénytelen annektálása óta.

Rovatok