Index Vakbarát Hírportál

Szerbia új megállapodást köt az IMF-el

2021. április 22., csütörtök 19:25 | aznap frissítve

A szerb államadósság ne haladja meg a bruttó hazai termék 60 százalékát, ebben értett egyet Aleksandar Vučić államfő a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Jan Kees Martijn vezette küldöttségével. Az online megbeszélésen Martijn kijelentette: a múlt év egyik legjobb eredményét Szerbia mutatta fel, így azon ritka országok közé tartozik, amelyek esetében az IMF nem változtatott az ez évre várt, 5 százalékos GDP-növekedési előrejelzésén. Vučić hangsúlyozta: az új megállapodás révén folytathatóak a szerkezeti reformok, írta a Magyar Szó a Tanjug hírügynökségre hivatkozva.

Ana Brnabić kormányfő, csaknem egy hete azt mondta, bízik abban, hogy elérhető a tervezett 6 százalékos gazdasági bővülés Szerbiában az idén. Az IMF azt várja el, hogy valósuljon meg az ÁLLAMI vállalatok és az adóhivatal reformja.

A Nemzetközi Valutaalap, a hónap elején közzétett, gazdasági előrejelzése szerint Szerbiában a bruttó hazai termék az idei 5 százalékos gyarapodás mellett jövőre 4,5 százalékos bővül. Az IMF úgy véli: az infláció 2021-ben 2,2, 2022-ben pedig 2,4 százalék körül alakul Szerbiában. Egyébként ez megegyezik a szerb jegybank inflációs céljával, azaz a 3, plusz-mínusz 1,5 százalékot előirányzó szándékkal.

Rovatok