Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia: eddig 973 ezer embert oltottak be

2021. április 22., csütörtök 16:51 | aznap frissítve

Szlovákiai szakértők arra figyelmeztetnek, ha nem lesz meg a kellő átoltottság, az őszi újabb hullám az eddigieknél is erősebb lehet, és súlyosabb következményekkel járhat. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a minap hangsúlyozta: a fő feladat, hogy beoltsák a nyugdíjasokat. Szlovákia azon EU-országok közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a beoltott nyugdíjasok aránya, írta a parameter.sk a Dennik N cikkére hivatkozva.

A 70 és 84 év közötti korosztályból jelenleg ötezren várakoznak oltásra, míg a legtöbben, csaknem 70 ezren a 60 és 69 év közöttiek közül. Ők a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna vakcináját kaphatják meg. A tőlük fiatalabbakat az AstraZenecával oltják jelenleg. Az 50 és 55 év közötti korosztályból kevesebb, mint 10 ezren várnak az oltásra, múlt héttől már a negyveneseket is oltják, közülük mintegy 32 ezren regisztráltak, hogy vakcinához jussanak.  

Martin Smatana, az Egészségpolitikai Intézet korábbi irányítója azt mondta: a 70 év felettiek körében, a várakozókkal együtt is, legfeljebb 55 százalékos átoltottsági arány van. A Szlovák Nemzeti Bank közgazdásza, Martin Šuster szerint is szomorúak az oltási adatok: az 5,4 milliós Szlovákiában 973 ezer ember lett beoltva az első adaggal, 130 ezer ember várakozik erre. Szerinte azonban megközelítőleg 4 millió felnőtt embert kellene beoltani. A 40 év felettiek 2,85 millióan vannak, ebből 1,1 millióan kapták meg az oltást vagy regisztráltak már. Šuster szerint az viszont bizonyos, hogy az újabb hullám nem kerüli el Szlovákiát, és azok, akik nincsenek beoltva, nagy eséllyel megfertőződhetnek.

Rovatok