Index Vakbarát Hírportál

Oknyomozó munkát végzett, bírság lett belőle

2021. április 22., csütörtök 17:48 | aznap frissítve

Valószínűleg nem fogja anyagilag megroppantani Bao Choy hongkongi újságírót az a 6000 hongkongi dolláros (234 ezer forintos) pénzbírság, melyet azért rótt ki rá a bíróság, mert félretájékoztatta a hatóságokat a nyilvános adatigényléskor. 

Az újságírás nem bűncselekmény! – skandálták az újságírónő támogatói a törvényszék épületénél, ahol Bao elmarasztalással végződő ügyét tárgyalták. 

Bao Choy ugyanis az RTHK hongkongi műsorszolgáltatónak készített oknyomozó riportot arról a 2019. július 21-i esetről, amikor is hazatérő tüntetőkre támadt egy nagyjából száz fős, fehér pólóban lévő, botokkal felfegyverkezett társaság város Jüan Lang nevű részének metróállomásán. Az erőszakban több tucat ember megsérült, de ami ennél is nagyobb felháborodást váltott ki, hogy a rendőrök alig akartak reagálni az incidensre. Egyes rendfenntartók egyszerűen elsétáltak a helyszínről, mások pedig jót beszélgettek a fehér pólós támadókkal. A hatóságok végül a történteket „bandaháborúnak" minősítették – írja a Hong Kong Free Press

Emiatt felmerült a gyanú, hogy a támadók összejátszottak a hatóságokkal, pláne, miután egy Peking-barát hongkongi törvényhozó pedig hősöknek nevezte az erőszak elkövetőit. 

Az MTI jelentése szerint Bao és kollégái rengeteg biztonsági kamerafelvételt néztek át, valamint átnyálazták a nyilvánosan hozzáférhető, igénylésfüggő járműnyilvántartást. A riport el is készült, tavaly nyáron publikálták, s több támadót is sikerült ezeknek az információknak a birtokában azonosítani benne. 

Ezután lett a nyomozásból bírósági ügy, amit a hongkongi újságírói társadalom a szakma elleni újabb támadásként értékelt. 

Choy könnyekkel küszködve mondta el az ítélethirdetés utáni sajtótájékoztatóján, hogy szerinte az nemcsak ellene, hanem Hongkong összes riportere ellen szól. 

A bíró ugyanis azzal érvelt: a járműnyilvántartás nyilvánosan hozzáférhető jogi ügyintézés járművásárlás vagy egyéb közlekedési és szállítási ügyintézés céljából, és a kérelem benyújtásakor meg is kell adni az adatigénylés célját. 

Olyan opció viszont nincs, hogy „újságírói kutatás", ezért Bao félrevezette a hatóságokat azzal, hogy „egyéb közlekedési ügyként" nyújtotta be kérelmét. 

Rovatok