Index Vakbarát Hírportál

Amerikában megcsinálják: gombából lesz szalonna

2021. április 23., péntek 20:01

Kutyából nem lesz – tartja a szólás, növényi fehérjéből azonban már készül a bacon. Egy amerikai cég 40 millió dollárt kalapozott a kalóriaszegény, közönséges gomba rostjaiból előállított, ránézésre tökéletes szalonna tömeges gyártására.

A hús alapanyaga a micélium, a mindennapos gombafonalak szövedéke. A végtermék sokkal inkább hasonlít a bacon izgalmas textúrájára, mint azokban a kísérletekben, amelyekben a szalonnát olajokkal vegyített szója- vagy borsófehérjéből állították elő.

Az Atlast próbálkozását a többi között a népszerű hollywoodi sztár, Robert Downey Jr. vállalkozása is finanszírozza.

Az üzleti terv végtelenül egyszerű. Ez egy nyereséges termék, amely idővel nagyon versenyképes lesz az állati eredetű hússal összehasonlítva

idézi a Forbes Eben Bayert, az Atlast társalapítóját.

A befektetők segítségével szándékozza meghódítani a piacot a cég, amely MyBacon márkanév alatt forgalmazza termékét.

A bacon glutén-, koleszterin- és GMO-mentes, azaz nem tartalmaz génmódosított organizmust. Természetbarát, és növényi fehérjéből készül – így hirdeti magát a MyBacon.

Két szelet, azaz 40 gramm szalonna energiatartalma mindössze 80 kalória.

A bacon zsírszegény, és csupán hat összetevőből: a gombák micéliumából, finomított kókuszolajból, nádcukorból, pelyhesített sóból, füstzamatból és répaléből készül.

Nemes alapanyagok felhasználásával

Bayer persze nem tegnap kezdte kutatásait. Már egyetemistaként érdekelte a gomba hasznosítása, így 2007-ben a Rensselaer Polytechnic hallgatójaként vizsgálta a micélium fizikáját és kémiáját. Ezzel párhuzamosan fejlesztette a házi komposztolás eljárását, és a vegán, növényi eredetű bőr gyártását. Saját bevallása szerint ekkor ébredt rá, hogy a gombaszövedék az élelmiszergyártás alapanyaga lehet.

A 40 millió dolláros (12 milliárd forintos) támogatásból épül maga a gyár, a világ legnagyobb micéliumfarmja, és ebből az összegből képzik a munkaerőt.

Az Atlast nemes gombák, a többi között a shiitake és a laskagomba fonalaiból képes az ínyenceket is megtévesztő szalonna előállítására.

„Összetevőinkből elképesztően hiteles bacon állítható elő” – mondja Bayer.

A húshelyettesítő élelmiszerek forradalma

Ha beválik az ötlet, új távlatok nyílnak az ún. alternatív húspiacon. Eddig ugyanis jobbára csak darálthús és bizonyos felvágottak készültek növényi alapanyagokból. Növényi eredetű bacon, steak vagy karaj egyelőre nem kapható.

Eközben csak a bacon kiskereskedelmi forgalma csak az Egyesült Államokban elérte a 6,2 milliárd dollárt, és 2019-hez képest 21 százalékkal növekedett egy év alatt.

A tetemes összegből csupán 37 millió dolláros forgalmat generált a húsmentes bacon.

A MyBacon konyhai előkészítése semmiben sem különbözik a hagyományos szalonna sütésétől. A zsíros szeletekhez hasonlóan a gomba alapanyagú bacon is hullámossá válik, a megszokott ízeket pedig a modern aromatudomány pótolja.

A gombaszalonna tetején – sütés közben – ugyanúgy buborékok képződnek, ráadásul az eredetihez hasonlóan serceg.

Rovatok