Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok vezető szerepet vállal a klímaváltozás elleni küzdelemben

2021. április 23., péntek 22:13

Az Egyesült Államok együttműködik más országokkal az éghajlatváltozással összefüggő fejlesztések területén – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök az általa összehívott, virtuálisan megrendezett globális klímacsúcs zárónapján a Fehér Házban.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy terveik szerint Amerika Svédországgal és Indiával az ipari szektor széndioxid-mentesítése érdekében, az Egyesült Királysággal a széndioxid-mentes villamosenergia-ágazat kiépítése érdekében, az Egyesült Arab Emírségekkel és más országok részvételével pedig a mezőgazdaság területén fog együtt dolgozni.

Joe Biden azt is hangsúlyozta, hogy „erőt adott” neki Vlagyimir Putyin orosz államfő felhívása, hogy működjenek együtt más országokkal a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

Az Egyesült Államok alig várja, hogy Oroszországgal és más országokkal együttműködhessen e célok elérése érdekében. Ez nagyon ígéretes

– fogalmazott az elnök. Joe Biden szerint ez a fajta együttműködés minden ország javát szolgálja. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok vezető szerepet kíván vállalni a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az elnök pénteken arról is beszélt, hogy az Egyesült Államoknak új technológiákba és „tiszta” infrastruktúrába kell befektetnie, amely egyszerre teremtene – mint fogalmazott – „milliónyi új munkahelyet”, miközben kezelné az éghajlatváltozás okozta problémákat is. Az elnök szerint a klímaváltozásra fordított pénz új lehetőségeket teremtene az építőiparban, továbbá

olyan területeken dolgozó amerikaiak számára, amelyekre eddig nem is gondoltunk.

Hangsúlyozta:

biztosítani kell, hogy a munkásoknak fényes jövőjük legyen az új iparágakban is.

Az elnök ezzel – csütörtöki nyitóbeszédéhez hasonlóan – ismét utalt a hónap elején nyilvánosságra hozott, több mint 2000 milliárd dolláros infrastruktúra- és klímacsomagjára, amelynek fontos elemei például az elektromos járműveket kiszolgáló töltőállomások telepítése, a nagyrészt ólomból készült főbb vezetékek és csatornák cseréje, valamint az elektromos hálózat korszerűsítése is.

Joe Biden negyven állam- és kormányfőt hívott meg az online megtartott csúcstalálkozóra. A kétnapos rendezvény célja, hogy előkészítse az ENSZ novemberi glasgow-i klímakonferenciáját, és meggyőzze a gazdasági nagyhatalmakat az ambiciózusabb klímavédelmi célkitűzések nélkülözhetetlenségéről. A csúcstalálkozón mások mellett Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint Narendra Modi indiai kormányfő és Angela Merkel német kancellár is részt vesz.

Rovatok