Index Vakbarát Hírportál

Orosz diplomatákat utasítottak ki a balti országokból

2021. április 23., péntek 18:58

Orosz diplomatákat utasított ki Litvánia, Lettország és Észtország, szolidaritásul Csehországgal – közölték a balti országok külügyminisztériumai. Az MTI beszámolója szerint Litvánia két, Lettország és Észtország pedig egy-egy orosz diplomatát küld haza.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint a kiutasított személyek diplomáciai fedésben folytattak kémkedést:

Nem kell, hogy beépített orosz kémek legyenek az EU-ban. Cseh kollégáink rávilágítottak az ő példa nélküli tevékenységeikre.

A cseh illetékesek múlt héten jelentették be, hogy a britekhez átállt orosz katonai hírszerző, Szergej Szkripal és lánya 2018-as angliai megmérgezésével vádolt két orosz kém állt a dél-morvaországi Vrbetice lőszerraktárában 2014-ben bekövetkezett, két emberéletet követelő robbantások mögött. 

A litvánok csütörtökön felszólították a NATO-tagállamokat, hogy biztosítsák szolidaritásukról Csehországot, amely az orosz nagykövetség 18 alkalmazottját utasította ki a hétvégén, és csütörtökön további orosz diplomatákkal szemben járt el így.

Rovatok