Index Vakbarát Hírportál

Navalnij kiszáll az éhségsztrájkból

2021. április 23., péntek 15:11

Abbahagyta az éhségsztrájkot pénteken Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus.

Az elért haladás és az összes fejlemény figyelembevételével megkezdem az éhségsztrájkból való kiszállást. Ez a szabályok szerint ugyanúgy 24 napig fog tartani, és azt mondják, hogy még nehezebb lesz. Úgyhogy kívánjanak szerencsét!

− írta az Instagram-oldalán a politikus. Navalnijt csütörtökön vizsgálták ki egy vlagyimiri kórházban, aminek az lett az eredménye, hogy kezelőorvosai felszólították az ellenzéki politikust, hogy azonnal fejezze be az éhségsztrájkot, mert „hamarosan nem lesz kit gyógyítani”.

Az ellenzéki politikus támogatására szerdán szerveztek tüntetést, amelyen Moszkvában mintegy hatezren vettek részt, Szentpéterváron pedig több mint négyezren. A hatóságok mindkét helyszínen erőteljesen felléptek a tüntetőkkel szemben. Több embert őrizetbe vettek, köztük az ellenzéki politikus sajtótitkárát, Kira Jarmist, akit tíz napra előzetes letartóztatásba helyeztek nem engedélyezett tüntetés szervezése miatt.

Alekszej Navalnij március 31. óta éhségsztrájkot folytat a börtönben, mert állítása szerint nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és nem részesül megfelelő orvosi ellátásban.

Rovatok