Index Vakbarát Hírportál

A román oktatási miniszter oltásra ösztökéli a tanárokat

2021. április 23., péntek 11:40

Romániában Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter megpróbálja rávenni a pedagógusokat, hogy ne kockáztassák sem a saját egészségüket, sem a közösségét, és oltassák be magukat koronavírus ellen. Egyrészt anyagi haszonnal kecsegtetné őket, másrészt megtiltaná, hogy a beoltatlan tanárok jelen lehessenek a vizsgákon – írta a foter.ro. A miniszter ezt annak apropóján jelentette be, hogy

a mintegy 350 ezer pedagógusnak eddig csupán kevesebb mint a fele, 153 ezer fő oltatta be magát. 

A tárcavezető szerint ez részben annak tudható be, hogy sokan képtelenek az előjegyzési platformot használni, de nagyon sokan vannak azok is, akik ódzkodnak a vakcinától.

A miniszter közölte: azt tervezi, hogy azok a pedagógusok, akik felügyelői szerepet vállalnak az érettségin és a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáin, azért pénzt is kapnának.

Hozzáfűzte: az összeg megegyezne azzal, ami a járvány miatt kimaradt órák pótlására szánt foglalkozásokért jár; óránként bruttó 100 lej (7400 forint) lenne.

Ugyanakkor úgy véli: az illetékes hatóságok részéről az lenne a helyes eljárás, ha csak azok a tanárok lehetnének jelen felügyelőként a vizsgákon, akik beoltatták magukat.

Rovatok