Index Vakbarát Hírportál

Kitálal az egykori főtanácsadó, kínos helyzetben a brit miniszterelnök

2021. április 24., szombat 08:12

Éles bírálatokkal illette Boris Johnson brit miniszterelnököt volt főtanácsadója, az egykor rendkívül befolyásos Dominic Cummings, aki több kényes kiszivárogtatási ügyben is vitába keveredett a londoni miniszterelnöki hivatallal. Cummings szerint Johnson és hivatala messze elmarad azoktól a normáktól, amelyeket az ország megérdemelne – adta hírül az MTI.

Az  utóbbi napokban napvilágra került kiszivárogtatási ügyek között vannak azok az SMS-üzenetek, amelyeket Johnson és Sir James Dyson milliárdos ipari nagyvállalkozó váltott egymással tavaly márciusban.

A nyilvánosságra került üzenetváltás tanúsága szerint Johnson megígérte Dysonnak azoknak az adóügyi kérdéseknek a „rendezését”, amelyek miatt a nagyvállalkozó aggodalmát fejezte ki arra az esetre, ha vállalata külföldi munkavállalók Nagy-Britanniába telepítésével bekapcsolódik a lélegeztetőgép-gyártásba.

Kormánykörökből az a vád érte Cummingst, hogy ő volt az üzenetváltások kiszivárogtatója.

Johnson egykori főtanácsadója heves ellentámadást indított volt főnöke ellen, azt írva egyebek mellett, hogy Boris Johnson támogatók titkos adományaiból tervezte Downing Street-i rezidenciájának felújítását.

Cummings a blogban azt írta: annak idején megmondta a miniszterelnöknek, hogy véleménye szerint ez a terv „etikátlan, ostoba, sőt törvénysértőnek is bizonyulhat, és szinte bizonyosan sérti a politikai adományokról szóló beszámolási előírásokat”.

Rovatok