Index Vakbarát Hírportál

Belpolitikai következményei lesznek, ha nem az oroszok robbantottak a cseh lőszergyárban

2021. április 25., vasárnap 21:48

Milos Zeman cseh államfő szerint a 2014-es dél-morvaországi vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásokkal kapcsolatban az események két forgatókönyv szerint is bekövetkezhettek, és a rendőrség feladata megállapítani, mi is történt valójában.

Amennyiben bebizonyosodik az orosz ügynökök részvétele a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásban, akkor Oroszországnak ezért a terrorista cselekményért meg kell fizetnie, például a Roszatom kizárásával a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírt pályázatból

– jelentette ki az elnök a Prima cseh kereskedelmi televízióban sugárzott beszélgetésben. Az államfő egy héttel a hazája és Oroszország között kirobbant diplomáciai konfliktus után szólalt meg az ügyben először nyilvánosan. Ezt azzal indokolta, hogy előbb részletesen tájékozódni akart a bonyolult ügyről. A második változatról annyit mondott:

Ha azonban megerősítést nyer az eset kivizsgálásának korábbi eredménye, miszerint a robbanást a lőszerrel történt szakszerűtlen manipuláció okozta, akkor annak széleskörű belpolitika következményei lesznek.

Andrej Babis cseh kormányfő és Jan Hamácek belügyminiszter nyolc napja jelentette be, hogy a vrbeticei robbanások mögött orosz ügynökök állnak, ezért Prága kiutasította az orosz nagykövetség 18 diplomatáját. Moszkva válaszul 20 cseh diplomatát küldött haza. Ezt követően további kölcsönös kiutasításokra, intézkedésekre került sor, ami gyakorlatilag a moszkvai cseh, illetve a prágai orosz diplomáciai képviselet munkájának a megbénításához vezetett.

Míg Andrej Babis és Jan Hamácek egyértelműen Oroszországot tette felelőssé a két emberéletet és nagyjából egymilliárd koronás – átszámítva mintegy 14 milliárd forintos – anyagi kárt okozó vrbeticei robbanásokért, addig Milos Zeman óvatosabban fogalmazott, és a hét évvel ezelőtti események két lehetséges változatáról beszélt. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy támogatja a cseh kormány döntését az orosz ügynökök kiutasításáról.

Zeman úgy véli, hogy a cseh állampolgároknak joguk van a korrekt és részletes tájékoztatáshoz. Megjegyezte: a cseh kémelhárítás jelentésében is az áll, hogy nincsenek bizonyítékok az orosz ügynökök behatolására a lőszerraktárba, bár ez nem jelenti azt, hogy mindez nem történhetett meg. Szerinte a rendőrség azt az értesülést is vizsgálja, hogy a lőszerraktárat üzemeltető Imex cég egyik vezetője személyesen vezette be az ügynököket a raktárakba.

Sokatmondó tény, hogy az érintett nem akart hazugságvizsgáló gépre menni

– tette hozzá az elnök. Az Imex cég viszont szóvivője útján azt állította, hogy az államfő állítása nem felel meg a valóságnak.

Bár a korrekt kapcsolatok híve vagyok minden fontos országgal, szükséges, hogy az Orosz Föderáció megfizessen ezért az esetleges terrorista cselekedetért, például a Dukovanyról szóló pályázaton való mellőzéssel. Ha azonban ezt a gyanút eloszlatják, akkor ebből kiderül, hogy hírszerzői játékról van szó, amelynek komoly következményei lehetnek belpolitikai életünk számára

– fejtette ki ismételten az államfő. Hozzáfűzte:

Várjuk ki tehát hisztéria és spekulációk nélkül a vizsgálatok eredményét és csak azután hozzuk meg a döntést.

Cseh ellenzéki politikusok véleménye szerint Zeman az interjúban relativizálta, sőt kétségbe vonta a vrbeticei robbanásokról eddig ismert információkat, valamint a cseh elhárítás munkáját, amivel jó szolgálatot tett Oroszországnak és megnyitotta az utat a dezinformációk előtt. Többen azt is kifogásolták, hogy a példa nélküli cseh-orosz diplomáciai vitában nem nyilatkozott – foglalta össze a cseh ellenzéki véleményeket az államfő megszólalásáról a CTK hírügynökség.

Az államfő több olyan tényt közölt egy folyamatban lévő vizsgálatból, amelyek befolyásolhatják annak eredményét és veszélyeztethetik Csehország biztonságát. Más információkat viszont elhallgatott

– mutatott rá Milos Vystrcil, a cseh parlamenti felsőház elnöke.

Rovatok