Index Vakbarát Hírportál

Szívproblémák miatt vizsgálják a Pfizer oltását Izraelben

2021. április 26., hétfő 08:45

Az Izraeli Egészségügyi Minisztérium vasárnap közölte, hogy néhány szívgyulladásos eset miatt vizsgálatot indít a Pfizer-vakcinával oltottak körében – adta hírül a Reuters. Az ügyben megszólalt a gyártó is, mint írták, nem észlelték a probléma nagyobb arányát, mint általában a lakosság körében várható lenne.

Mint megírtuk, a 9,3 millió ember lakta Izrael csaknem dupla áron szerezte be a Pfizer vakcináját, és a teljes népesség jóval 50 százalék feletti átoltásával óriási léptekben szorította vissza a koronavírus-járvány terjedését. A január közepén mért 8600-as napi fertőzésszám április 1-jére 380 alá esett, a Covid miatti napi halálozás pedig a január végi csúcsot jelentő 61-ről április elejére nyolcra zuhant.

Nachman Ash, akit a külföldi sajtóban a koronavírus izraeli cárjának neveznek, és nagyjából a magyar tiszti főorvos megfelelője, egy előzetes tanulmányra hivatkozva bejelentette: 

több mint ötmillió beoltott embernél több tucat szívizomgyulladás fordult elő, elsősorban a második adag Pfizer-vakcina után. Az esetek többségét 30 éves korig jelentették.

Az egészségügyi minisztérium jelenleg azt vizsgálja, hogy van-e túlzott morbiditás (betegségarány), és hogy ez tulajdonítható-e az oltásoknak – mondta Nachman Ash egy rádióinterjúban, majd egy sajtótájékoztatón. Azt azonban hozzátette: az egészségügyi minisztérium egyelőre nem vont le következtetéseket – ez azért is lenne nehéz, mivel a szívizomgyulladást, amely gyakran szövődmények nélkül elmúlik, különféle vírusok okozhatják, és az előző években hasonló számú esetről számoltak be.

A Pfizer gyártója a felülvizsgálattal kapcsolatban feltett újságírói kérdésekre elmondta, hogy rendszeresen kapcsolatban áll Izrael Egészségügyi Minisztériumával az oltóanyagra vonatkozó adatok felülvizsgálata érdekében. A vállalat közölte, hogy „tudatában van a szívizomgyulladás izraeli megfigyeléseinek, amelyek főleg a Pfizer–BioNTech Covid–19-oltást kapott fiatal férfiak populációjában fordultak elő”.

A nemkívánatos eseményeket rendszeresen és alaposan felülvizsgálják, és nem észleltük a szívizomgyulladás magasabb arányát, mint ami az általános populációban várható lenne. A vakcina okozati összefüggését nem sikerült megállapítani

– közölte a cég, hozzátéve: jelenleg nincs bizonyíték rá, hogy a szívizomgyulladás a vakcina alkalmazásával járó kockázat lenne. 

Nadav Davidovitch, az izraeli Ben Gurion Egyetem igazgatója elmondta, hogy még akkor is, ha összefüggést állapítanak meg a szívizomgyulladás esetei és az oltás között, ez nem tűnik elég komolynak ahhoz, hogy felfüggesszék az oltás beadását. Várják a végleges jelentést, de továbbra is azt állítják, hogy a Covid–19 miatti megbetegedés kockázata sokkal nagyobb.

(Borítókép: A  Maccabi Healthcare Services izraeli egészségügyi dolgozója a Pfizer–BioNTech-vakcina adagjának beadására készül 2021. február 24-én Tel Avivban. Fotó: Jack Guez / AFP)

Rovatok