Index Vakbarát Hírportál

Puccs vádjával félezer elfogatóparancsot adtak ki Törökországban

2021. április 26., hétfő 13:33

Elfogatóparancsot adott ki Törökországban az isztambuli és az izmiri főügyészség újabb 532 ember, köztük 459 aktív szolgálatos katona és csendőr, valamint 73 volt hadapród ellen azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban álltak a 2016-os puccskísérletért felelős nemzetközi hálózattal − jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A hatósági fellépés a szárazföldi erők, a haditengerészet, a légierő, a csendőrség, a parti őrség és a védelmi minisztérium sorait érinti. A gyanúsítottak között négy ezredes, egy alezredes és kilenc őrnagy is van − írja az MTI. A hétfői razzia Törökország 81 tartományából 62-re terjed ki.

Ankara Fethullah Gülen muszlim hitszónok mozgalmát vádolja a 2016-os hatalomátvételi kísérletért. Gülen azonban tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez.

Az öt éve tartó megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtotta és sújtja, hanem a gülenista mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is. A hatóságok az elmúlt években százezreket vettek őrizetbe, tízezreket zárattak börtönbe, ezreket ítéltek szabadságvesztésre, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, orvosokat, tanárokat, üzletembereket és újságírókat, ami miatt az ankarai kormányzatot számos nemzetközi bírálat érte.

Rovatok