Index Vakbarát Hírportál

Újabb börtönbüntetésre ítéltek Iránban egy brit-iráni kettős-állampolgárt

2021. április 26., hétfő 15:06

Újabb vádak alapján további egy év szabadságvesztésre ítélték Iránban a brit-iráni állampolgárságú Nazanin Zaghari-Ratcliffe-t, aki egy korábbi ítélet alapján négy évet töltött egy iráni börtönben, egy évet pedig házi őrizetben. Az ügy az elmúlt években folyamatos diplomáciai viszály forrása London és Teherán között – írja az MTI.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója 2016-ban utazott Iránba az Egyesült Királyságban született kislányával családlátogatásra. Amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd 

az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet és kémkedés vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték.

Tavaly márciusig a teheráni Evin börtönben tartották fogva; utána házi őrizetben tartózkodhatott szülei otthonában, de a bokáján elektronikus nyomkövető szerkezetet kellett viselnie.

Az iráni hatóságok a múlt hónapban bejelentették, hogy letöltöttnek tekintik Nazanin Zaghari-Ratcliffe büntetését, és eltávolították a nyomkövetőt. Ezzel egy időben viszont közölték vele, hogy továbbra sem térhet vissza az Egyesült Királyságba, sőt újból bíróság elé kell állnia Teheránban.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe ügyvédje hétfőn a BBC beszámolója szerint közölte, hogy védencét újabb egy év börtönre ítélték, azzal a váddal, hogy 12 évvel ezelőtt részt vett egy tüntetésen Irán londoni nagykövetsége előtt.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe brit férje, Richard Ratcliffe hétfőn a BBC-nek elmondta: feleségét még nem vitték vissza a börtönbe, 

értesítést sem kapott arról, hogy mikor kell megkezdenie büntetésének letöltését.

Hozzátette: az ítélet ellen feleségének ügyvédje fellebbezést nyújtott be.

Richard Ratcliffe kijelentette: a felesége elleni újabb ítélet nyilvánvalóan „az iráni tárgyalási taktika" újabb megnyilvánulása.

Erre az iráni hatóságok is tettek egyértelmű utalásokat. Az első büntetőeljárás idején közölték ugyanis Nazanin Zaghari-Ratcliffe-fel, hogy 

pere összefügg egy több mint negyven évvel ezelőtti fegyverszállítási ügylettel.

Irán még Mohammad Reza Pahlavi sah uralkodása idején harckocsikat rendelt az Egyesült Királyságtól, ám a brit fél az 1979-es iráni iszlám fordulat után nem teljesítette a megrendelést.

Teherán 400 millió fontot (csaknem 170 milliárd forintot) követel Londontól a meghiúsult tranzakció költségei és kamatai címén, és a két fél közötti jogi csatározás évtizedek óta tart ebben az ügyben.

Boris Johnson brit miniszterelnök a múlt hónapban telefonon beszélt Haszan Róháni iráni elnökkel, akitől Nazanin Zaghari-Ratcliffe haladéktalan szabadon engedését követelte. Róháni a Downing Street tájékoztatása szerint 

a telefonbeszélgetésben is nyomatékkal említette a fegyverszállítási ügylet feletti vita rendezetlenségét.

Az újabb ítéletről szóló hétfői beszámolók nyomán Johnson közölte: London megkétszerezi erőfeszítéseit annak érdekében, hogy Nazanin Zaghari-Ratcliffe mielőbb hazatérhessen családjához Nagy-Britanniába.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe-t a brit külügyminisztérium két éve diplomáciai védelem alá helyezte. Ez magasabb szintű védelmet jelent, mint a konzuli segítség, egyben hivatalos nemzetközi jogi konfliktus szintjére emeli az ügyet.

Rovatok