Index Vakbarát Hírportál

A fenntartható fejlődésről indult háromnapos tanácskozás vezető tudósok részvételével

2021. április 27., kedd 09:25

Háromnapos online tanácskozás kezdődött hétfőn vezető tudósok részvételével a fenntartható fejlődésről, és már az elején megállapították, hogy az idei év döntő fontosságú a klímaváltozás elleni küzdelem szempontjából – számolt be az MTI.

Reális reményünk van arra, hogy most értük el a klímaváltozás elleni küzdelem régóta várt politikai fordulópontját

– jelentette ki Al Gore Nobel-békedíjas volt amerikai alelnök a „Mi bolygónk, a mi jövőnk” című tanácskozást megnyitó beszédében.

Optimistább vagyok, mint korábban bármikor, és nem csak azért, mert a múlt héten a világ számos vezetője jelentette be, hogy országa célul tűzte ki az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának felére csökkentését a következő kilenc évben. Ez növeli az esélyét annak, hogy az évszázad közepére sikerül elérni a zéró károsanyag-kibocsátást

– mondta, hozzátéve, hogy a „fenntarthatósági forradalom” elején vagyunk. Állítása szerint ennek nagysága hasonló az ipari forradaloméhoz, de párosul a digitális forradalom sebességével.

Ha az emberiség jól használja ki az idei évet annak különböző klímakonferenciáival, akkor ez lehet a történelem leggyorsabb gazdasági átmenetének évtizede – jelentette ki Johan Rockstrom vezető klímatudós. Hozzátette, hogy vannak ugyanakkor elbátortalanító jelek is, de bízik, mert az ember „rugalmas és találékony faj”.

A Föld biztonságos landolásának időablaka azonban nagyon szűk. Villámgyorsan, közösen és összehangoltan kell cselekednünk, nem pedig fokozatosan, mert akkor nem teljesülnek sem a párizsi klímacsúcs céljai, sem az ENSZ fenntartható fejlődési céljai

 – jelentette ki.

Éppen hétfőn jelentették be kutatók, hogy nagy eltérést fedeztek fel az országok által jelentett, összesített szén-dioxid-kibocsátás és azon gázmennyiség között, amely a független modellszámítások szerint eléri az atmoszférát. Utóbbi 5,5 milliárd tonnával több, ez egyenlő az Egyesült Államok által évente kibocsátott mennyiséggel.

Az eltérés nem amiatt van, hogy az országok csalnak, vagy bármit rosszul csinálnak, hanem amiatt, hogy a párizsi megállapodás szerint más módszerrel kell számolniuk, mint amellyel a tudósok számolnak. Giacomo Grassi, az Európai Bizottság Egyesített Kutatási Központjának egyik tisztségviselője azt mondta: össze kell hangolni a modelleket, különben nem lehet jól felmérni az egyes országok haladását a klímavédelem területén.

Rovatok