Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges intelligencia: amerikaiak féltik Washingtont Pekingtől

2021. április 27., kedd 21:40

Az Amerikai Egyesült Államok veszélyesen lemaradt Kínától a mesterséges intelligenciában. Ezt állítja egy jelentés, amelynek szerzői között ott van a Google egykori vezetője és az Oracle vezérigazgatója is.

A washingtoni nemzetbiztonsági bizottság által közzétett jelentésben felszólítják a kormányt; fektessen be 40 milliárd dollárt, hogy nyerje meg a versenyt Kínával szemben a mesterséges intelligencia pályáján, írta a novekedes.hu.

Amerika nem áll készen arra, hogy megvédje előnyét vagy versenyezzen a mesterséges intelligencia-korszakban – fogalmazott Eric Schmidt, a Google volt főnöke és Robert Work korábbi védelmi miniszterhelyettes a 756 oldalas jelentéshez mellékelt levélben. Attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia eszközei a jövőbeni konfliktusok során elsőrendű fegyverek lesznek, azokat a terroristák és a bűnözők a kereskedelemben kapható drónokkal párosítják, okos fegyverek gyártására. 

A jelentés készítői egy új mesterséges intelligencia akadémia létrehozását szorgalmazták, ahol katonatiszteket képeznének ki. Kitérnek arra is: az USA-ban kellene gyártani a kifinomult számítógépes chipeket, mert ezek többségét jelenleg Ázsiában található gyárakban állítják elő.

Rovatok