Index Vakbarát Hírportál

Az USA-ban 15 dollár lesz a legkisebb órabér

2021. április 27., kedd 21:47

Joe Biden demokrata elnök végrehajtási rendeletben határozta meg, hogy mekkora minimálbért kötelesek fizetni a dolgozóiknak azok a cégek, amelyek a szövetségi kormánnyal állnak szerződésben. A lépés a jelenlegi 10,95 dolláros minimálbért jövő év márciusáig csaknem 40 százalékkal emeli meg, és a jövőbeni emeléseket továbbra is az inflációhoz köti, írta a Napi.hu a Reuters cikkére hivatkozva.

A mostani lépés amerikai dolgozók százezreit érinti. A takarítóktól kezdve az étkeztetési vállalkozókon át a karbantartókig; valamennyi szövetségi alkalmazott havi keresetét növeli. A Fehér Ház tisztviselői ragaszkodnak ahhoz, hogy a mostani döntés nem növeli az adófizetők költségeit, mivel az előnyök kiegyenlítik a ráfordításokat, például a munkavállalók termelékenységének növekedése, valamint a nagyobb fogyasztása miatt. Biden kifejezte meggyőződését, hogy az erős szakszervezetek és a magasabb bérek feltámaszthatják az amerikai középosztályt.

A szövetségi kormánnyal szerződésben álló munkáltatók kötelesek lesznek az alapbért az új szerződésekbe beépíteni, 2022-től.

A rendelet szerint a minimálbér-emelést az inflációhoz indexálják. Megszünteti a borravalóval fizetett legkisebb bért az olyan munkavállalók esetében, mint a szezonális szabadidős szolgáltatásokat nyújtók, az ételkiszolgálók vagy a buszsofőrök. A 15 dolláros minimális órabért garantálja a fogyatékkal élő szövetségi vállalkozók számára is.

Rovatok