Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik az ukrán-orosz kiutasítós ping-pong

2021. április 27., kedd 14:30

Újabb orosz diplomatát utasított ki Ukrajna, ezúttal Oroszország egyik odesszai konzulját – adta hírül az MTI.

A kiutasítás válaszlépés volt az ukrán féltől arra, hogy Oroszország hétfőn nemkívánatos személynek nyilvánította és kiutasította a moszkvai ukrán nagykövetség egyik diplomatáját.

Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő „logikátlannak, minden alapot nélkülözőnek és provokációnak" nevezte hétfőn Moszkvának ezt a döntését. Az ukrán külügyi tárca azt is kiemelte, hogy a kiutasított diplomata semmilyen olyan tevékenységet nem folytatott, amely összeférhetetlen lenne a diplomáciai státusszal.

A külügyminisztérium keddi közleményében hangsúlyozta, hogy

ha a Kreml továbbra is provokációkhoz folyamodik Ukrajna oroszországi külképviseleteinek alkalmazottjaival szemben, akkor Kijev fenntartja a jogot, hogy válaszul további lépéseket tegyen.

A mostanit megelőzően április 19-én jelentette be az ukrán külügyminisztérium, hogy nemkívánatos személynek minősítette és kiutasította az országból a kijevi orosz nagykövetség egyik tanácsadóját. Ez akkor válaszlépés volt arra, hogy az orosz fél április 16-án – titkos információk gyűjtésével meggyanúsítva – őrizetbe vette, majd kiutasította Olekszandr Szoszonyuk szentpétervári ukrán konzult.

Rovatok