Index Vakbarát Hírportál

India készletei kiürültek, tehetetlenek a járvánnyal szemben

2021. április 27., kedd 21:38

A hivatalos adatoknál harmincszor több a fertőzött Indiában. A becslések szerint a koronavírus a népes ország minden harmadik lakosát megfertőzte. Sokkal többen haltak meg a hivatalos adatokban közzétettnél. Erre a rögtönzött krematóriumokból lehet következtetni. Az országban a helyi mutáns tarol, amely már megjelent Svájcban és Olaszországban is.

„Tehetetlenek vagyunk. Csak arra vagyunk képesek, hogy együtt zokogjunk a hozzátartozókkal” – így ecsetelte az indiai járványhelyzetet egy ott dolgozó orvos.

Tavaly óta 17,6 millió fertőzöttet regisztráltak az 1,3 milliárd lakosú országban, a szakértők szerint ez azonban csak a jéghegy csúcsa. A becslések szerint a valós szám ennek a harmincszorosa, azaz több mint fél milliárd fertőzött.

A koronavírus gyakorlatilag minden harmadik indiait megfertőzte.

„Köztudott, hogy az esetszámok és az elhalálozási adatok egyaránt alulbecsültek, mindig is azok voltak” – hangoztatta dr. Ramanan Laxminarayan epidemiológus.

„Tavaly úgy becsültük, hogy csak minden harmincadik fertőzést sikerült teszteléssel azonosítani. Ezúttal a halálozási számok valószínűleg mélyen alábecsültek” – mondta az újdelhi betegségdinamikai központ igazgatója.

A helyszínen látottak alapján sokkal több a haláleset, mint amennyit hivatalosan jelentettek.

A szakértő becsléseit az NDTV is megerősítette: oknyomozó riportjában 1150 olyan halálesetről számol be csak a fővárosban, amelyek a múlt héten nem jelentek meg a hivatalos újdelhi összesítésben.

Ezt bizonyítja, hogy a temetőkben szabadtéri krematóriumokat rögtönöznek az áldozatok elhamvasztására.

Már rég elfogytak a készletek

A hivatalos adatok szerint valamelyest csökkent a napi esetszám. Április 27-én „már csak” 323 ezer fertőzöttet regisztráltak az előző napi csaknem 353 ezerhez képest.

Ha azonban a hivatalos számokat a harmincas szorzóval mutatjuk ki, akkor már ijesztő, nagyságrendekkel nagyobb fertőzésszámnál tartunk.

India még csak a járvány második hullámánál tart, készletei azonban már kimerültek.

Hiányzik az életmentő egészségügyi oxigén, nincs elegendő ágy az intenzív osztályokon, és kevés a kezeléshez szükséges gyógyszer.

Nemzetközi segély

A riasztó helyzet mozgósította a világot.

Az Egyesült Királyság 600 orvosi eszközt, köztük 100 lélegeztetőgépet, valamint 95 oxigént előállító berendezést küldött már április 25-én, ami közben meg is érkezett.

International cooperation at work! Appreciate the shipment of vital medical supplies from ** including 100 ventilators & 95 oxygen concentrators that arrived early this morning. pic.twitter.com/MBZFwSn4cH

— Arindam Bagchi (@MEAIndia) April 27, 2021

Az Európai Unió most készíti segélycsomagját, hogy mielőbb eljuttassa Indiába – jelentette be Ursula von del Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Szolidaritásáról biztosította Indiát Angela Merkel is. „Csak együtt győzhetjük le a járványt” – üzente a német kancellár. Németország külön segélyszállítmányt is küld Indiába.

Kína szintén oxigénkoncentrátorokat küldött szomszédjának, míg az Egyesült Államok oxigéndúsítók mellett a vakcina előállításhoz szükséges alapanyagokkal is segíti a népes országot.

Hasonló segélycsomagot állított össze az Egészségügyi Világszervezet is.

Indiát „sokkolta” a járvány vihara

„A legtöbben közülünk hét napja nem hajtottuk nyugovóra a fejünket” – nyilatkozta a Reutersnak egy gerincklinika orvosa.

„Az oxigénhiány annyira súlyos, hogy két beteget kénytelenek egy lélegeztetőre kapcsolni” – mondta dr. Preetham.

Manoj Kumar édesanyja is súlyos légzési problémákkal küszködik. Fia egy autó csomagterében próbálja oxigénnel lélegeztetni.

Manoj Kumar sits next to his mother, Vidhya Devi, who was suffering from a breathing problem as she receives oxygen for free inside her car at a Gurudwara (Sikh temple) in Ghaziabad, India. More photos amid India's deadly second wave: https://t.co/Dqk12JxX5I * @dansiddiqui pic.twitter.com/e8o2a1qCmo

— Reuters Pictures (@reuterspictures) April 27, 2021

Eközben az északi Haridwar városában húszezren gyűltek össze a Gangesz partján, hogy „lemossák”, és így megszabaduljanak bűneiktől.

A hindu vallási ünnepet a kormány engedélyezte, amely az év elején még azt hirdette, hogy győzött a koronavírus elleni csatában.

Narendra Modi most sokkal józanabb. Indiát „sokkolta” a járvány vihara – mondta a nemzethez intézett rádióbeszédében a miniszterelnök.

(Borítókép:  Munkások rögtönzött platformokat építenek a koronavírusban elhunyt betegek hamvasztására Új-Delhiben 2021. április 27-én. Fotó: Sajjad Hussain / AFP)

Rovatok