Index Vakbarát Hírportál

Trumphoz képest ez még smafu, de rengetegszer beszél félre Biden

2021. április 27., kedd 16:51 | aznap frissítve

Elnökségének száz napja alatt Joe Biden amerikai elnök eddig összesen 67 alkalommal tett hamis kijelentést nyilatkozataiban a Washington Post szerint.

Az amerikai napilap tényellenőre vette számba azt, hogy Joe Biden beiktatása óta hány alkalommal tett „hamis vagy félrevezető” kijelentést beszédiben, interjúkban vagy a Twitteren közzétett posztjaiban.  A vizsgálat szerint az amerikai elnök összesen 67-szer tett hamis vagy félrevezető állítást.

Ez elsőre soknak tűnhet, viszont még így is töredéke Donald Trump négy évvel ezelőtti teljesítményének. Ő ugyanis összesen 511 ilyen kijelentést tett az elnöksége első száz napjában. 

Ráadásul ez még eltörpül ahhoz képest, hogy Trump a négy év alatt összesen közel 30 500 alkalommal fogalmazott meg hamis vagy félrevezető állítást. A napi csúcsot a tavalyi választások előtti napon, november 2-án állította be, amikor egy nap alatt összesen 504-szer tett hamis kijelentést – írták. 

A lap azt is közölte, hogy Biden az első száz napjában 40%-kal kevesebb szót használt, mint Trump és a Twitteren is jóval ritkábban tesz közzé bejegyzéseket, mint ahogy ő tette. Megszólalásaiban inkább óvatosnak mutatkozik és kevésbé jellemző rá az a spontaneitás, elhamarkodottság, amely Trump-tweetjeiben gyakran észlelhető volt.

Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy Bidennek összesen két olyan kijelentése volt, amely tényszerűen cáfolható. A többi esetben csak arról volt szó, hogy túlzott vagy pontatlanul fogalmazott – írta a Washington Post. 

Rovatok