Index Vakbarát Hírportál

Oroszországnak nagyon tetszik, hogy Magyarország elsőként vett Szputnyik V-t

2021. április 27., kedd 10:33 | aznap frissítve

Oroszország nagyra értékeli, hogy Magyarország nem politizálta át a vakcinák ügyét, és elsőként vásárolt Szputnyik V-t – ezt mondta a Magyar Hírlapnak Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövet. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Magyarország megbízható európai partner, a kétoldalú politikai kapcsolatokat pragmatizmus, kölcsönös tisztelet jellemzi.

A diplomata felidézte Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozóit, kölcsönösen előnyösnek írta le a gazdasági kapcsolatokat, a paksi bővítést, az orosz gázszállítást. Kitért a kulturális kapcsolatokra, a két ország együttműködésére a finnugor kérdésekben.

Szerinte Magyarország sikeresen ötvözi az európai és az euroatlanti kötelezettségvállalásokat az Oroszországgal kölcsönösen előnyös partnerséggel, Budapest álláspontját pedig kiegyensúlyozottnak tartja az EU és a NATO keretében. 

A magyar fél már megkapta a szerződésben foglalt mennyiség kétharmadát. Örülünk, hogy az orosz tudomány fejlődése segít Magyarországnak

– emelte ki Jevgenyij Sztanyiszlavov. Szerinte a Szputnyik V-t előbb-utóbb engedélyezik az EU-ban. 

Külön kiemelném Magyarország józan és pragmatikus hozzáállását, amelynek köszönhetően az országnak sikerült az EU éllovasává válnia a beoltottak népességarányos számában

– folytatta a diplomata, és mint mondta, hiába próbálták az orosz vakcinát hitelteleníteni, a hatékonysága már nem is 91,6 százalék, hanem 97,6 százalék. 

Az orosz diplomata ugyanakkor az emberi jogok megsértése, az erőszakos ukránosítás miatt bírálta Kijevet, szerinte arra határozott választ kell adnia a nemzetközi közösségnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az első nyugati politikus volt, akit beoltottak Szputnyik V-vel, az oroszok hálájáról pedig ékesszólóan árulkodik, hogy erről megemlékeztek az oltóanyag hivatalos Facebook-oldalán is. A forgalmazó, a Russian Direct Investment Fund elég keményen nyomul a közösségi médiában a Szputnyik V-vel.

Rovatok