Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Nem tervezünk lépéseket Oroszországgal szemben

2021. április 28., szerda 18:58

A szolidaritásunkat kifejeztük, egyelőre más lépést nem tervezünk − válaszolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az RTL Klub híradójának kérdésére.

Andrej Babis cseh kormányfő kezdeményezésére adtak ki egy szöveget, amelyben valamennyien jelezték szolidaritásukat cseh barátaikkal, de a szövegben mind a négy kormányfő szempontjai megjelentek

− mondta Szijjártó Péter. Emlékeztetett: Magyarország már múlt héten közös külügyminiszteri nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását Csehországgal.

A mi szolidaritásunk kapcsán semmifajta kérdőjel nem merülhet fel természetesen. A szolidaritásunkat kifejeztük, egyelőre más lépést nem tervezünk

− jelentette ki a külügyminiszter.

Mint arról már korábban írtunk, miután Csehország 18 orosz követségi alkalmazottat utasított ki, mert szerintük az orosz különleges szolgálatoknak 2014-ben közük volt egy csehországi lőszerraktár két emberéletet követelő felrobbanásához.

Ezzel szemben az orosz Külső Hírszerző Szolgálat vezetője szerint hazugság, hogy az orosz különleges szolgálatoknak közük lett volna a hét évvel ezelőtt történt robbanáshoz.

Csehország felszólította szövetségeseit, hogy ők is utasítsanak ki orosz diplomatákat, amelyre válaszul Litvánia, Lettország, Észtország és Románia is kiutasított egy orosz diplomatát, de Magyarország nem szánta el magát erre a lépésre.

A visegrádi országok miniszterelnökei, vagyis Orbán Viktor, illetve Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babiš cseh és Eduard Heger szlovák kormányfő korábban  kijelentették :

Csehország miniszterelnökével együtt határozottan elítéljük az orosz hírszerző szolgálatok illegális és erőszakos cselekedeteit. Nem engedjük, hogy ezek a tevékenységek megosszák Európát. A visegrádi csoport országai elhatározták, hogy az Európai Unió többi tagállamával együtt intézkedéseket fognak tenni ellenálló képességük megerősítése érdekében.

A kiadott szolidaritási nyilatkozatba nem került be a Kreml elleni fellépés igénye és az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték beruházásának leállításáról szóló követelés sem.

Rovatok