Index Vakbarát Hírportál

Az olasz püspöki kar ellenzi a homofóbia- és transzfóbiaellenes törvényt

2021. április 28., szerda 22:14

Ismételten fenntartásait fejezte ki az olasz püspöki konferencia a homofóbia- és transzfóbiaellenes jogszabálycsomaggal kapcsolatban, amelynek féléves szünet után újraindult a parlamenti törvényalkotási folyamata – számol be az MTI. A római felsőház balközép többségű igazságügyi bizottsága napirendre tűzte az úgynevezett homofóbia- és transzfóbiaellenes törvénycsomag vitáját. A jogszabályokat az alsóház tavaly novemberben elfogadta, azóta a csomag a törvényalkotási folyamat következő lépcsőjére várt.

A jobboldali pártok sohasem titkolták, hogy ellenzik a törvény megszületését, miközben a baloldali erők célként tűzték ki a törvény hatályba léptetését, még a következő parlamenti választások előtt. Az igazságügyi bizottság közlésével egyidőben hetven olasz katolikus szervezet bejelentette, hogy az olasz püspöki kar állásfoglalásához csatlakozik, és ők is ellenzik a törvény elfogadását.

Az itáliai püspöki kar már tavaly júniusban fenntartásainak adott hangot, és most ismételten hangsúlyozták, hogy

egy ennyire jelentős törvénynek a párbeszéd jegyében kell megszületnie anélkül, hogy értelmezési félreértés eszközévé váljon.

A püspöki kar úgy vélte, továbbra is túl sok a bizonytalanság a törvény tartalma körül.

A diszkrimináció elleni küzdelmet hirdető törvénynek nem szabad intoleranciával megkérdőjelezni a férfi és nő közötti valós különbséget

– olvasható a püspöki kar állásfoglalásában. Ferenc pápát idézve az egyházi testület minden egyes ember méltóságának tiszteletét hangsúlyozta szexuális orientációtól függetlenül. Ezzel egyidőben az olasz püspöki kar kiemelte a család egyedülálló jellegét, amelyet, mint hangsúlyozzák:

egy férfi és egy nő alkot.

Ami a nemi hovatartozás miatti esetleges erőszak és üldözés büntetését illeti, ahhoz a püspökök szerint a hatályos jogszabályok már elegendő védelmet nyújtanak.

A homofóbia- és transzfóbiaellenes törvényt a baloldali Demokrata Párt, az Öt Csillag Mozgalom, a baloldali Szabadok és Egyenlők, valamint az Élő Olaszország  kezdeményezte a nemi diszkrimináció, a nemi jellegű erőszak ellen és a nemi identitás védelmében.

A kulturális élet képviselői vezetésével félmillió aláírás gyűlt össze a törvénycsomag hatályba léptetése mellett. A törvényjavaslatot benyújtó, demokrata párti Alessandro Zan, az LMBT közösség aktivistája hangsúlyozta, hogy Olaszország az utolsók között van a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek társadalmi elismertségét illetően.

A törvényjavaslat azoknak kíván erősített védelmet biztosítani, akiket nemi identitásuk miatt támadnak

– mondta a melegjogi aktivista.

Rovatok