Index Vakbarát Hírportál

Nem mentek el az oroszok, az ukrán hadsereg teljes harckészültségben

2021. április 28., szerda 13:41

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter utasításával szemben az Ukrajna keleti határainak közelébe vezényelt nagyszámú orosz katonai egységek egyelőre nem kezdték meg a visszavonulást állandó állomáshelyükre. Csupán a Krímben zajlik részleges csapatvisszavonás – közölte Szerhij Gyejnyenko, az ukrán határőrség vezetője. 

Az orosz védelmi miniszter április 22-én jelentette be, hogy utasította a harckészültség ellenőrzésének céljából Ukrajna közelébe vezényelt több tízezer fős haderőt, térjen vissza az állandó állomáshelyére. A bejelentés szerint májusig végre kéne hajtani az utasítást. 

Az ukrán határtól 20 kilométerre fekvő Bogucsar városnál összevont katonák és haditechnikai eszközök meg se mozdultak

– tette hozzá Gyejnyenko a newsru.com jelentése szerint. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban leszögezte: hiába beszélnek az oroszok csapatkivonásról, az ukrán hadsereget jobb harckészültségben tartani, pláne, ha egyszer csak úgy döntenek az orosz fegyveres erők, hogy visszatérnek az ország határaihoz. 

Jelen esetben el se mentek. 

Keleten a helyzet változatlan

Az ukrán államfő nem rég járt a Krímmel határos Herszoni területen, ahol a határvonal menti ukrán állásokat szemlézte. Látogatása során felvetette: a kelet-ukrajnai háborút rendezni hivatott minszki megállapodások néhány pontján módosítani kéne, rugalmasabbá téve a tárgyalási folyamatot, amelybe más világhatalmakat is be lehetne vonni a konfliktus rendezésének felgyorsítása érdekében. 

A Kreml Zelenszkij módosítási javaslatát csípőből utasította el.

Hogy mi a baj az ukránok szerint a minszki megállapodások végrehajtásával, ebben a cikkben érintettük. 

A Fekete-tenger egyes részeinek lezárásában egyelőre nem történt változás, a korábbi bejelentésnek megfelelően október végéig marad érvényben a nem megindokolt orosz korlátozás.

Oroszország a felségvizein április 24-től október 31-ig a Fekete-tenger több részén felfüggesztette a külföldi hadihajók és más állami hajók áthaladásának jogát. Az orosz védelmi tárca hajózási és oceanográfiai főosztályának április 14-én kiadott közleménye szerint a tilalom a Krím déli partjai mentén (Szevasztopoltól Gurzufig), a Kercsi-félsziget partjainál (az Opuk természetvédelmi terület közelében) és a Krímtől nyugatra fekvő tengeri területre vonatkozik.

A newsru.com rámutat,  hogy a Fekete-tengert az Azovi-tengerrel összekötő Kercsi-szoros továbbra is szabad a kereskedelmi hajózás számára, tehát egyelőre úgy tűnik, hogy Oroszország nem szándékozik zavarni Ukrajna tengeri szállítmányozását. 

Rovatok