Index Vakbarát Hírportál

Mégsem hosszabbítja meg két évvel saját mandátumát az államfő

2021. április 28., szerda 08:44

Mohamed Abdullahi Mohamed szomáliai elnök a hazai és a nemzetközi nyomásnak eleget téve letett arról, hogy két évvel meghosszabbítsák a mandátumát, pedig korábban már aláírta az erről szóló törvényt. Ezt azt követően jelezte, hogy a fővárosban összecsapások törtek ki a biztonsági erők különböző klánokhoz tartozó tagjai között.

Az elnök bejelentése előtt néhány órával Mohamed Huszein Roble miniszterelnök ismét elítélte az elnök mandátumának meghosszabbítását, és felszólította az államapparátust, hogy készítsen elő egy elnökválasztást – írta a távirati iroda.

Az államfő nyilatkozatában azt mondta: értékeli a kormányfő és más politikai vezetők erőfeszítéseit a válság megoldására. Utalt arra, hogy a választások lebonyolításának módjáról meg kell állapodni.

Szomáliában tavalyi év végén bontakozott ki politikai válság, miután az ősszel elhalasztották a február 8-ra kitűzött elnökválasztást. Mohamed Abdullahi elnöki mandátuma ezen a napon lejárt. Azért nem tartották meg a voksolást, mert a szövetségi kormány és a régiók nem tudtak megegyezni a választási rendszer és a szavazás lebonyolításának több kérdésében. Az államfő akkor azt közölte: tisztségében marad az új választásig, amelyen maga is indul.

Rovatok