Index Vakbarát Hírportál

Újabb büntetőeljárást indít az orosz nyomozó bizottság Alekszej Navalnij ellen

2021. április 29., csütörtök 15:44

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) újabb büntetőeljárást indít a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij ellen. A büntetőeljárást az állampolgári jogokat sértő nonprofit szervezet létrehozása címén indítják. 

Az SZK Navalnij mellett Ivan Zsdanov, Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) igazgatója és Leonyid Volkov, az úgynevezett regionális Navalnij-irodák hálózatának koordinátora ellen is eljárást indított, írja az MTI. Az SZK azzal vádolja őket, hogy az állampolgárok személyiségét és jogait sértő nonprofit szervezetet hoztak létre.  

A fellebbviteli bíróság pedig csütörtökön helybenhagyta az ellenzéki politikus ellen egy világháborús veterán megrágalmazása címén korábban kiszabott pénzbírságot. A tárgyaláson éhségsztrájkja óta  először jelent meg nyilvánosan Navalnij a büntetőtáborból bejelentkezve videochaten keresztül.

Hétfőn a moszkvai ügyészség indítványát elfogadva a bíróság felfüggesztette Navalnij szervezeteinek a tevékenységét arra az időre, amíg az el nem dönti, hogy szélsőséges csoportnak számítanak-e.

Rovatok