Index Vakbarát Hírportál

Nehezen házasodnak a szlovákok

2021. április 29., csütörtök 06:34

2020-ban Szlovákiában csaknem 23 800 pár kötött házasságot, amely Csehszlovákia 1918-as megalakulása óta a legalacsonyabb szám.

A szlovákiai jegyespárok 1918 óta tavaly kötötték a legkevesebb házasságot – írja a helyi Statisztikai Hivatalra hivatkozva a korkep.sk.   A lap szerint ennek az oka az volt, hogy a hatóságok a koronavírus-járvány miatt korlátozták a menyegzőn részt vevő vendégek számát.   

Szlovákiában tavaly tavasszal, a pandémia első hulláma idején esett vissza drasztikusan a házasságkötések száma.. A lap megjegyzi, hogy a tavaszi visszaesést az óvintézkedések enyhítésével a nyári hónapokban sem sikerült bepótolni.

Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal lakosságstatisztikai részlegének igazgatója azt mondta, hogy meglepetés volt számukra, hogy tavaly év elején, közvetlenül a járvány kitörése előtt nagyon sok házasságkötés volt, amely a szakember szerint a mágikus időpontoknak és a szökőévnek volt köszönhető. Hozzátette: ezután nagy visszaesés következett, elsősorban április második felében és májusban.   

A szakemberek azt is megfigyelték, hogy Szlovákiában is egyre idősebb korban házasodnak az emberek.  Az önálló Szlovákia megalakulásától (1993) a jegyespárok kora átlagosan kilenc évvel emelkedett.

Rovatok