Index Vakbarát Hírportál

Felmérés: nem minden vakcinaszkeptikus oltásellenes

2021. április 29., csütörtök 20:49

Nem mindig jár együtt a koronavírus elleni vakcinákkal szembeni bizalmatlanság az általános oltásellenességgel – derül ki a Political Capital V4 országaira (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) kiterjedő felméréséből.

Az eredmények szerint sokan annak ellenére szkeptikusak a koronavírus elleni védőoltással szemben, hogy az oltásokról általánosságban egyébként jó véleménnyel vannak.  Egyesek pedig úgy gondolják, hogy az oltásoknak több a hátránya mint az előnye, ennek ellenére tisztában vannak azzal, hogy a vakcina a járvány hatékony ellenszere.

A felmérés elkészítésekor öt csoportot határoztak meg:

A nyíltan oltásellenesek csoportjában igen nagy az országok közötti különbség: a lengyeleknek 14, a magyar válaszadóknak azonban csak 4 százaléka tartozik ide.

A biztos oltakozók aránya messze Csehországban a legalacsonyabb, mindössze 18 százalékot tesz ki,

egyben jóval több a bizonytalan, mint a többi V4-tagállamban. A legnagyobb arányban Szlovákiában jelezték biztosra az oltakozást, (valamivel több, mint a válaszadók fele), igaz, hazánk sincs sokkal lemaradva. A koronavírus elleni védőoltással szemben viszont Csehországban és Magyarországon a legszkeptikusabbak, ez 18-18 százalékot jelent.

A felmérésből az is kiderült, hogy az oltásellenesek a leginkább fogékonyak az összeesküvés-elméletekre, függetlenül attól, hogy a koronavírusról van-e szó vagy sem. Köreikben felülreprezentáltak az érettségivel nem rendelkezők.

A vakcinaszkeptikusok két csoportjának véleménye az oltásellenesekénél mérsékeltebb. A két csoportot az különbözteti meg, hogy az általános vakcinaszkeptikusok fogékonyabbak a konspirációs teóriákra, a koronavírus-vakcina-szkeptikusoknál inkább a félelmek és az aggályok dominálnak.

A bizonytalanokkal kapcsolatban a kutatás megjegyzi, hogy valószínűleg nem igazodnak ki az őket érő információtömegben, de az is elképzelhető, hogy megfelelő kommunikációval meggyőzhetők az oltás előnyeiről.

Rovatok