Index Vakbarát Hírportál

Egy gyönyörű szerelem tíz éve

2021. április 29., csütörtök 15:46

2011. április 29-én, napra pontosan 10 éve, a Westminster-apátságban házasodott össze Vilmos herceg és Kate Middleton, akiből aznap hivatalosan is Katalin cambridge-i hercegné lett. Íme a mesébe illő szerelem mérföldkövei.

A kezdetek 

A hercegi pár első találkozásának már közel 20 éve: Vilmos és Katalin is a skóciai St. Andrews Egyetemen tanult, innen az ismeretség. Míg a herceg földrajzot hallgatott, addig kiszemeltje művészettörténet szakra járt. A szóbeszéd úgy tartja, Vilmos egy jótékonysági divatbemutatón vetett szemet Katalinra.

A herceg 2002-ben összeköltözött három egyetemi társával. A három hallgató egyike Katalin volt: a fiatalok között hamarosan szoros barátság, majd idővel szerelem alakult ki. 2004-ben a lapok már hivatalosan is egy párként hivatkoztak rájuk annak ellenére, hogy a hercegnek számos lány csapta a szelet (és nem pedig fordítva). 

Katalin először 2006-ban találkozott az uralkodócsaláddal, amikor a szerelmespár részt vett Kamilla hercegné lányának az esküvőjén. Az emberekben felmerült a kérdés, hogy vajon egy nap Vilmos és Katalin is összeházasodik-e. 

2007-ben, két évvel az egyetem elvégzése után átmenetileg véget ért a mesébe illő kapcsolat – a fiatalok elindultak a saját útjukon. Katalin fejest ugrott a bulizásba, míg Vilmos a hercegi teendőit – pontosabban a katonai kiképzését – részesítette előnyben. A mosolyszünetnek is betudható szakítás azonban nem tartott sokáig, a fiatalokat 2008-ban már ismét egymás társaságában kapták lencsevégre. 

Az eljegyzés

A szerelmespár 2010 végén jelentette be az eljegyzésüket. Károly herceg és Diána hercegné eljegyzési interjújával ellentétben Vilmos és Katalin nyilatkozatát sokkal hitelesebbnek és őszintébbnek titulálták. Míg Károlyról és Dianáról köztudott, hogy a kapcsolatuknak nem sok köze volt a szerelemhez, addig Vilmos és Katalin majdnem egy évtizedes barátsággal a hátuk mögött határozták el, hogy végleg összekötik az életüket. 

Vilmos Kenyában kérte meg a barátnője kezét, méghozzá Diána eljegyzési gyűrűjével. A kék zafírgyűrűt apró gyémántok keretezik – a herceg ezzel a gesztussal és ékszerrel szeretett volna tisztelegni elhunyt édesanyja emléke előtt. 

Az esküvő 

Az ifjú pár 2011-ben, a londoni Westminster-apátságban mondta ki a boldogító igent: több mint kétmilliárd ember követte az élő adást. Az esküvőn olyan hírességek vettek részt, mint Elton John, David és Victoria Beckham, valamint Guy Ritchie. 

Katalin egy, a királynőtől kölcsönzött tiarát, valamint egy Alexander McQueen-ruhát viselt, amelyet Sarah Burton tervezett. A ruha akkoriban 332 000 dollárt ért, manapság pedig több mint 345 000 dollárra becsülik az értékét. A nagy napon természetesen maga a királynő is színre lépett: II. Erzsébet az esküvőn felruházta a párt a cambridge-i herceg és hercegné címekkel. 

Az eseményt közel 7000 újságíró és 60 kamera közvetítette. A szertartás után az ifjú pár a Buckingham-palota balkonján – a közönség legnagyobb örömére – megcsókolta egymást. 

A trónörökösök

Vilmos és Katalin első babájának érzekését 2012-ben jelentette be az uralkodócsalád. A hercegi párnak 3 gyermeke van, két fiú és egy lány. 

Az évforduló alkalmából a BBC dokumentumfilmet készít: a Royal Wedding: A Day to Remember című műsort április 30-án sugározza a csatorna.

(Borítókép: Vilmos herceg és Katalin hercegné 2017. július 20-án. Fotó:  Samir Hussein / Getty Images Hungary)

Rovatok