Index Vakbarát Hírportál

209 trombózisos esetet regisztráltak a briteknél az AstraZeneca után

2021. április 30., péntek 15:11 | aznap frissítve

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) közreadta a legfrissebb adatokat az AstraZeneca-oltás utáni vérrögképződésről. Eszerint összesen 209 alkalommal tapasztaltak trombózist az oltottaknál, akik közül 41-en meghaltak.

A hatóság azt is közölte, hogy már 22 millió embert oltottak be a vakcinával az Egyesült Királyságban. Az előző héten még csak 168 trombózisos esetet, valamint 32 halálozást jelentettek. Az esetek többsége az első oltás után történt, mindössze négy olyan eset volt, amikor a második oltás után jelentkezett a kórkép. 

Az MHRA közleményében újfent hangsúlyozta,

hogy az AstraZeneca-oltás előnyei még így is sokkal nagyobbak, mint az a kockázat, amelyet jelenthet. 

Állításuk szerint ugyanis a vérrögképződés – a beadott oltások számával összevetve ~ „rendkívül" ritkának számít, és ahhoz képest egy olyan koronavírus-fertőzés, amely ellen a szervezetnek nincs védelme, jóval magasabb kockázattal bír. 

Amiatt, hogy a vérrögképződés elsősorban a fiataloknál és középkorúaknál jelentkezik, néhány országban már csak bizonyos kor fölött adják be az AstraZeneca vakcináját. Az Egyesült Királyságban a gyógyszerfelügyeleti hatóság a 30 évnél fiatalabbakra vonatkozóan javasolta azt, hogy az AstraZeneca oltóanyaga helyett őket – ha lehet – más vakcinával immunizálják. 

Rovatok