Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államokban betilthatják a mentolos cigit

2021. április 30., péntek 08:11

Csütörtökön az amerikai Élelmiszer‑ és Gyógyszerfelügyelet (FDA) tiltást terjesztett elő a mentolos és egyéb ízesített cigarettákra. A közegészségügyi és polgárjogi szervezetek már régóta lobbiztak ezért a tervezetért az afroamerikaiakra tett aránytalanul káros hatására hivatkozva – írja a BBC

A tervezet kritikusai attól tartanak, hogy 

a tiltás az illegális kereskedelmet fogja növelni, és csak még több konfrontációhoz fog vezetni a bűnüldözési szervekkel. 

A tiltás az amerikai cigarettakereskedelem több mint egyharmadát érintené. A tiltásról a végső döntés több hónap – lehetséges, hogy évek – múlva születhet meg.

Az FDA csütörtöki bejelentése az ügynökség azon határidejének végén érkezett, hogy reagáljon egy, a tilalmat kérő közegészségügyi csoportok szövetségi perére.

A tervezet a mentolos cigaretta hatásairól szóló több tanulmányra is hivatkozik az ügyben. Janet Woodcock, az FDA biztosának elmondása szerint 

az ízesítés betiltása életeket menthet,

és „kezelheti az egészségügyi egyenlőtlenségeket, amelyeket az alacsony jövedelműek, az LMBTQ+-közösségek tagjai és a nem fehérek tapasztalnak”. Ezeknek a csoportoknak a tagjai sokkal nagyobb valószínűséggel használják ezeket a dohánytermékeket.

Az Európai Unióban 2020 májusa óta tilos mentolos cigarettát forgalmazni.

Rovatok